Podrška

Snažno podržavamo dijalog za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije, uz podršku Evropske unije. Dijalog je forum u kome obe strane, kao jednake, moraju da rade na rješavanju svojih razlika i pronalaženju sveobuhvatnog sporazuma, koji je obema zemljama potreban za njihovu evropsku budućnost, izjavio je Gabriel Escobar, specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan na slušanju u Potkomitetu za spoljne poslove američkog Senata.

"Vjerujemo da ovaj napor treba da bude usredsređen na uzajamno priznavanje", dodao je Escobar.

Tema slušanja u Potkomitetu bila je "Zapadni Balkan: Podrška miru i prosperitetu", a Escobar je započeo svoje izlaganje konstatacijom da potreba za dijalogom, kompromisom i reformama važi za čitav region.

"Sjedinjene Američke Države nastavljaju da rade sa našim partnerima iz EU na unapređenju evropskih integracija za sve zemlje u regionu. Istovremeno, našim partnerima iz EU ističemo važnost da se vrata Evrope drže otvorena, jer je to najvažniji podsticaj za stvaranje političke volje za ključne, ali ponekad i teške reforme", naveo je Escobar.

On je rekao i da se nastavlja sa naglašavanjem potrebe da lista ambasadora SAD na Zapadnom Balkanu bude potpuno potvrđena, prije svega kandidat za Srbiju, koji još uvijek čeka potpunu potvrdu Senata.

"Nastaviću da radim sa Kongresom na ovim naporima", poručio je Escobar.

Izvor: Kosovo Online