U prvi plan

Profesor međunarodnog prava Afrim Hoti smatra da politička kriza između Ukrajine i Rusije ne može ozbiljnije da utiče na prilike na Zapadnom Balkanu, dok politikolog Ognjen Gogić ističe da ukrajinska kriza pomjera u prvi plan pitanje Kosova i Srbije, pa i Bosne i Hercegovine, jer SAD i EU žele da stabilizuju ovo područje, prenosi RTK.

Hoti smatra da svjetska politička kriza oko Ukrajine ne može ozbijnije da utiče na zemlje Balkana, prije svega zbog činjenice da se one ne graniče sa Rusijom.

Hoti ističe da su aktuelni problemi između Ukrajine i Rusije povezani sa eventualnim učlanjenjem Ukrajine u NATO savez, zato što Rusiji ne odgovara da ima NATO na svojim granicama.

“Zemlje Balkana, uključujući Kosovo i Srbiju, bez dileme spadaju u sferu interesovanja Evrope. To su zemlje gde NATO i Sjedinjene Američke Države imaju direktan uticaj i ja ne vjerujem da će biti komplikacija zbog aktuelne situacije u Ukrajini”, kaže Hoti.

Po njegovom mišljenju, ukrajinska kriza bi mogla da ima uticaja na dijalog koji se vodi između Kosova i Srbije u Briselu, ali taj uticaj ne bi bio suštinski.

“I u prošlosti smo imali kriza gdje je Evropska unija, njena spoljna politika bila uključena, kao što je bio slučaj sa Afganistanom, Irakom i širom svijeta, ali problem Kosova i Srbije je evropski i za taj problem postoji saglasnost svih strana, uključujuci Rusiju, ali i Kinu, koja drži malo povučeniju poziciju, ali i ona kaže da je to evropski problem”, ocjenjuje profesor Hoti.

Istovremeno, politikolog Ognjen Gogić smatra da ukrajinska kriza pomjera u prvi plan pitanje Kosova i Srbije, pa i Bosne i Hercegovine, jer SAD i EU žele da stabilizuju Zapadni Balkan koji je unutar NATO granica.

“I Amerika i Evropska unija spremaju se za ozbiljne obračune, koji možda neće biti oružani, ali svakako odmjeravanje snaga sa Rusijom. Zato žele da stabilizuju unutrašnje prilike, a ipak Srbija, Kosovo i Bosna i Hercegovina su kao jedna enklava okružena NATO zemljama, one su na taj način potencijalni izvor nestabilnosti u unutrašnjim granicama NATO”, kaže Gogić.  

Gogić ističe da SAD i EU žele da Kosovo i Srbija reše preuzete obaveze i da ih ispune, kako bi se odmah nakon izbora u Srbiji u aprilu, stvorio teren za postizanje konačnog sporazuma, upravo zbog problema koji postoji na granici Evrope, odnosno na granici Ukrajine i Rusije.

Izvor: RTK2