... to je pitanje za dijalog

Specijalni britanski izaslanik za Zapadni Balkan Stuart Peach izjavio je da je pitanje međusobnog priznanja Srbije i Kosova pitanje za dijalog i diskusiju, ali da je međusobno priznanje nešto što bi Velika Britanija očekivala, prenosi BBC.

On je naveo da bi uspješan ishod pregovora bio bilo kakvo rješenje koje će doneti nešto dobro za sve ljude u regionu.

Upitan da li priznanje ne mora da bude finalni ishod pregovora, Stuart Peach je rekao da je to nešto što bi Velika Britanija očekivala i podsjetio da je britanska vlada priznala Kosovo.

"Ali ja ovdje i sada u Beogradu ne želim da postavljam takve granice, to je na drugima, a mi ćemo biti u pozadini i podržavati proces", rekao je Peach.

Stuart Peach rješenje vidi u Briselu, ali i u jasnoj podjeli posla.

"Bio sam u Briselu, ali uloga je Evropske unije da vodi dijalog, a ja ga podržavam", rekao je Peach.

Kako je naveo u intervjuu za BBC, nije na njemu spekuliše o čemu se razgovaralo tokom posjete specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i specijalnog američkog izaslanika za Zapadni Balkan Gabriela Escobara, kao i o budućim rješenjima.

"Moja uloga je da podržavam dijalog", rekao je Stuart Peach, odbacujući tako bilo kakvu spekulaciju o modelima odnosa Srbije i Kosova o kojima bi moglo da se pregovara.

Izvor: BBC.com/Kosovoonline