Američki analitičar

Američki analitičar Daniel Serwer reagovao je na izvještaj "Od krize do približavanja - strategija za borbu protiv nestabilnosti na Balkanu na njenom izvoru" u kojem je, između ostalog, navedeno da bi SAD trebalo da uvede sankcije svim liderima koji pozivaju na ujedinjenje Albanije i Kosova. Serwer ističe da Vašington ne sankcioniše mišljenja već akcije, prenosi Reporteri.

U izvještaju, koji je objavio vašingtonski privatni Univerzitet Johns Hopkins i Willson centar, čiji je autor, između ostalih, Edvard Joseph navedeno je, kako podsjećaju, da bi sankcije trebalo da budu nametnute za provokacije kojima premijer Kosova Albin Kurti promoviše "veliku Albaniju".

Serwer je, u svom reagovanju, naveo da autori izvještaja greše kada sugerišu da SAD treba da uvedu zakonske sankcije vođama ovih uzroka.

"Ovaj prijedlog dobija veliku medijsku pažnju u regionu, ali se to neće dogoditi. Vašington ne sankcioniše mišljenja već akcije. Američki zvaničnici mogu ograničiti vize stranim zvaničnicima koji govore stvari koje Vašington vidi kao destabilizujuće. Ali da bi bili podvrgnuti sankcijama i da bi im bila zamrznuta imovina, moraju kršiti zakon, usvajati neke zakone, organizovati i naoružati paravojne formacije ili preduzeti neke druge opipljive radnje", istakao je Serwer.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri