SARADNJA ZEMALJA

U Tirani je jutros počeo novi sastanak u okviru inicijative "Otvoreni Balkan", na kojem učestvuju premijer Albanije Edi Rama, premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je danas na plenarnoj sjednici u Tirani da je“Otvoreni Balkan”sveobuhvatna i svojevrsna težnja i da potpisivanjem sporazuma počinje nova era koja će učiniti dinamičnijom saradnju tri zemlje - Albanije, Srbije i Sjeverne Makedonije, prenosi Anadolu Agency (AA).

- U oblasti slobode kretanja robe, danas ćemo potpisati trilateralni sporazum za olakšavanje uvoza-izvoza, životinja i međusobnog priznavanja dokumentacije koju izdaju naša zvanična akreditaciona tijela, kao i implementaciju Memoranduma o razumijevanju o olakšanom uvozu - izvozu i tranzitu robe između tri država, koje je već potpisano prošlog jula u Skoplju. Danas ćemo također potpisati i sporazum o saradnji u oblasti veterine, hrane, sigurnosti hrane i fitosanitarne zaštite na Zapadnom Balkanu - najavio je Rama.

Kako je kazao, svaki primjer bilateralne, trilateralne i multilateralne saradnje je korak naprijed koji otvara Balkan i priprema ga za evropske integracije i zajedničko tržište Evropske unije (EU).

Bolji ekonomski razvoj

- Moramo produbiti saradnju u oblasti slobode kretanja kapitala i finansijskih usluga, pokušati privući globalne i evropske investitore u naš region, nudeći im potpuno novi prostor mašte i ekspanzije - rekao je Rama.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas u Tirani, na plenarnoj sjednici u okviru inicijative "Otvoreni Balkan", da je ta inicijativa veća od svakoga pojedinačno i stvara osnovu za budućnost “naše djece i za bolji ekonomski razvoj tri zemlje, koji neće moći više da se zaustavi.”

- Vjerujem da je ovo jedna od najvećih ideja u današnjoj Evropi. Sada sam 100 posto siguran da niko ne može da zaustavi ovu inicijativu - rekao je on.

Dodao je da najvažniji cilj povezati građane jedni s drugima, kao i "one koji su više razmišljali o prošlosti nego o sadašnjosti ili budućnosti.

Naglasio je da je "Otvoreni Balkan" prava osnova za bolji ekonomski razvoj tri zemlje u budućnosti i da će stvoriti prave šanse i prednosti za sve zemlje.

U interesu Balkana, ali i EU

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev je istakao da je inicijativa "Otvoreni Balkan" pokrenuta za dobrobit svih građana. Prema riječima Zaeva, ova inicijativa će se nastaviti s daljim uspjesima u budućnosti.

- Imali smo podjela, svađa i nepovjerenja u prošlosti, ali otvoreni Balkan je put naprijed, to je upravo pravi put za našu integraciju u Evropsku uniju, to je instrument kako ćemo u njemu ostaviti turbulentnu prošlost. To će nas dovesti do zajedničke i ujedinjene budućnosti u Evropskoj uniji - rekao je Zaev.

Na plenarnoj sjednici obratio se i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji (Varhelyi), koji je istakao da region želi da bude jedna cjelina u ekonomskom smislu.

- Mislimo da je prema pravilima i vrijednostima EU svaka regionalna saradnja ne samo dobrodošla, već je na dobrobit obje strane, što znači da je "u interesu Balkana, ali i Evropske unije“, rekao je evropski komesar.

On je poručio na sastanku da je veoma važno da se u tu regionalnu inicijativu uključe i preostala tri partnera - Crna Gora, BiH i Kosovo.

Konferencija za novinare

U Tirani je jutros počeo novi sastanak u okviru inicijative "Otvoreni Balkan", na kojem učestvuju premijer Albanije Edi Rama, premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić,

Glavna tema sastanka u Tirani je uspostavljanje jedinstvenog tržišta rada, kao i jedinstvene radne dozvole koja bi trebala zaživjeti već od početka 2022. godine.

Nakon plenarne sjednice, biće održano i svečano potpisivanje više sporazuma, kao i Forum poljoprivrede i regionalne saradnje. Na kraju sastanaka lideri učesnici će održati konferenciju za novinare.

Današnjim sastancima prisustvuju i predstavnici Evropske komisije, Vijeća za regionalnu saradnju i privrednih komora iz regiona.

Albanija, Sjeverna Makedonija i Srbija su inicijativu za saradnju zemalja Zapadnog Balkana nazvali inicijativom "Otvoreni Balkan", dok su Kosovo, Crna Gora i Bosna i Hercegovina pozvane da postanu dio nje.

Dio javnosti u Albaniji ne podržava inicijativu "Otvoreni Balkan" zbog čega je sinoć u Tirani održan protest koji je organizovao bivši premijer Albanije Sali Berisha, a podržale ga pristalice opozicione Demokratske stranke Albanije.