Sramotno minimiziranje zločina

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je u ponedjeljak 6. decembra da je u Srebrenici bio genocid, ali da onda za teže zločine treba izmisliti novi naziv.

Na pitanje novinara je li onda za njega Srebrenica genocid, Milanović je rekao: "Ja kažem da je, ali onda za neke teže zločine moramo izmisliti novo ime." Milanović je to izjavio u Komiži na Visu, gdje boravi povodom Dana grada, prenosi Fena pisanje Hine.

"Poštujem tuđu žrtvu, ali nije sve isto. Ako sve bude genocid moramo naći drugo ime za ono što su nacisti napravili Židovima u Drugom svjetskom ratu. Nije svaka žrtva, to je relativiziranje", rekao je on i istaknuo da je za žrtve bitna pravda.

Milanović je par dana ranije rekao kako postoje "različite vrste genocida".

“To je moj stav generalno, međutim, postoje genocidi i genocidi. Postoji genocid nad židovskim narodom, postoji genocid o Ruandi, postoji genocid u Srebrenici, odnosno, jedan događaj je definisan kao genocid, a genocid ima vrlo širok raspon. Postoji genocid i u Drugom svjetskom ratu, postoji Jasenovac. Dakle, nije sve isto kao što ni svaka žrtva nije ista. Ta priča svaka žrtva je ista, ni govora”, rekao je Milanović 2. decembra, prenio je N1.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović komentarisao je Milanovićeve izjave dan kasnije rekavši da je "sramotno i nedopustivo" komentiranje genocida u Srebrenici kojima se pokušava minimizirati ovaj zločin.

"Sramotnim i nedopustivim komentarima o genocidu u Srebrenici, kojima se pokušava minimizirati ovaj zločin, Milanović evidentno želi, na neki način, ublažiti opravdane osude i prezir evropske, bosanskohercegovačke i hrvatske javnosti upućene Dodikovoj stranci i HDZ-u BiH, nakon što su pokušali osporiti zakon o zabrani negiranja genocida i ratnih zločina", rekao je Džaferović u saopštenju 3. decembra.

"Ništa od onog što sam rekao nije bilo ni zlonamjerno, nije nikad, niti pogrešno. Hrvati imaju jedan dosta delikatan stav spram optuženih za genocid. Mi smo se toga naslušali. Sad vidimo da i jedna druga strana pokušava sebe napraviti žrtvom, što jest, ali ne pretjerujmo", poručio je Milanović.

"Ovo što sad rade gospoda iz Sarajeva, to nije službeno Sarajevo, to je Baščaršija. Rade upravo to da od svog naroda pokušavaju napraviti žrtvu veću nego što jest i upravo oni licitiraju mrtvima, ja to nikada ne radim. I mogu ponoviti sve što sam rekao: postoje genocidi i genocidi, postoje žrtve i žrtve, nije sve isto", ustvrdio je, prenosi Fena pisanje Hine.

Također je rekao da optužbe za genocid u Jasenovcu imaju svoju mjeru koju mnogi prelaze govoreći o milijun ubijenih. "Mnogi su sa te srbijanske strane radili karijeru na tome. Mi kao Hrvati smo na to malo osjetljivi."

Osvrnuo se i na Milorada Pupovca rekavši da on nije predstavnik Srba nego da je vrlo uspješan etno biznismen koji se uklopio u postojeći zakonski okvir. "Ja ne tražim promjenu tog okvira ali te činjenice se moraju konstatirati, u protivnom živjet ćemo u talogu političke korektnosti koja je druga riječ za laž, za prenemaganje i za finte."

Dotaknuo se i Vukovara i Ovčare. "Je li Vukovar genocid? Mi nikada ne govorimo u Hrvatskoj da je to genocid vjerojatno zato jer imamo neku mjeru. Ali Vukovar je u dva mjeseca sustavno uništavan. Grad i ljudi. Meta su bili Hrvati i nešto Srba što je ostalo s Hrvatima u podrumima. I na kraju još Ovčara, ima li tu elemenata za razgovor o genocidu?"

Snage Vojske Republike Srpske su tokom genocida u Srebrenici u julu 1995. godine ubile su oko 8.000 muškaraca i dječaka u Srebrenici i okolini.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju ustanovit će u prvoj presudi protiv generala Vojske Republike Srpske Radislava Krstića 2001. godine da se u Srebrenici dogodio genocid, prvi presuđeni genocid u Evropi od strane međunarodnog suda.

Prema podacima Instituta za nestale BiH kao i brojnih međunarodnih presuda, u genocidu u Srebrenici ubijeno je preko 8.000 hiljada ljudi. Do sada su identifikovani posmrtni ostaci 6.955 osoba.

Za genocid u Srebrenici do sada je osuđeno 47 osoba na više od 700 godina zatvora.