Zbog niza novih globalnih prijetnji

Bezbjednosni izazovi Evropske unije i Zapadnog Balkana sve su uže povezani zbog niza novih globalnih prijetnji, te moramo da se suočimo s tim da se nalazimo u samom središtu tih izazova, izjavila je danas generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju Majlinda Bregu, na otvaranju šeste velike bezbjednosne konferencije u Parizu, prenosi Tanjug.

Ona je dodala da je moguće da ćemo se uskoro suočiti sa krizom, humanitarnom, ali i bezbjednosnom, navodi se u saopštenju Vijeća.

"S obzirom na to da su nam bezbjednosna pitanja zajednička, zajednički bi trebalo da bude i naš odgovor", poručila je Bregu.

Navela je da se zajednički napori svode na koncept koji svaki građanin jasno razumije, a to je bezbjednost.

"To znači ličnu sigurnost i sigurnost imovine, ali i odsustvo straha i nesigurnosti. To znači otpornost na radikalizam i ekstremizam, učinkovitu sigurnost granica i razumno upravljanje migracijama, iskorenjivanje organizovanog kriminala i pratećih aktivnosti. U regionu se pojavljuje novi izazov, a to su klimatske promjene, kojih treba da budemo svijesni", dodala je Bregu.

Ovogodišnja velika godišnja bezbjednosna konferencija Vijeća za regionalnu saradnju održava se pod nazivom "Unapređenje regionalne bezbjednosne saradnje: Stub evropskog puta Zapadnog Balkana", okuplja više od 100 stručnjaka iz regiona, predstavnike institucija i tijela EU, predstavnike institucija za sprovođenje zakona, relevantnih organizacija i organizacija civilnog društva, a organizovana je zajedno sa Ministarstvom spoljnih i evropskih poslova Francuske i francuskim Institutom za visoke studije nacionalne odbrane.

Cilj konferencije je da se podrže napori na olakšavanju saradnje i koordinacije na Balkanu i između Balkana i EU, kao i da se podstakne razmjena dobrih praksi u pogledu pitanja unutrašnje bezbjednosti među institucijama za sprovođenje zakona Zapadnog Balkana, Francuske i drugih relevantnih evropskih aktera.