Bivši predsjednik Hrvatske

Problem našeg regiona je u tome što Srbija, koja je započela rat, poslije rata tokom raspada Jugoslavije, nije doživjela poslijeratnu katarzu, rekao je bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u razgovoru sa novinarima danas u Bakuu, prenosi Reporteri.

Mesić ističe da „oni koji su došli na vlast u Srbiji nisu bili protiv Miloševića zato što je ratovao, već zato što nije dobio rat“.

Prema njegovim riječima, na drugoj strani je Hrvatska, koja je u velikoj mjeri zadržala odnose koji su postojali u vrijeme Tuđmana, koji je dijelio Bosnu i Hercegovinu sa Miloševićem.

„Sada imate one naslednike koji misle da je vrijeme da se BiH ponovo podjeli“, upozorio je Mesić, a prenosi Al Jazerra.

On je istakao i pitanje nepriznavanja Kosova, u kojem je rekao da je srpska politika "veoma agresivna". Mesić, međutim, smatra da je Kosovo „tehničko pitanje” i da Srbija nikako ne može da dođe do Kosova.

„To je iluzija. Pokušali su sve i sada su odlučili da prekinu verske odnose koji su uspostavljeni u Crnoj Gori. Čini mi se da je to prolazno, ali sve ovo ostavlja veliku nervozu u regionu“, smatra Mesić.

On takođe krivi Evropsku uniju što nije riješila neke od unutrašnjih problema.

„Evropska unija danas nema lidera koji ima viziju. Imate službenike koji čuvaju stvari, ali ne nude izlaz. Nemamo lidere koji će privući zemlje koje nisu u Evropskoj uniji da što pre pristupe EU. S jedne strane ste izgubili entuzijazam onih koji žele u Evropsku uniju, a sa druge strane ste umorni od pristupanja. Naravno, ovi lideri ne znaju da je sudbina Evrope u njenom ujedinjenju. Svo ovo odlaganje proširenja Evropske unije šteti samoj EU i svjetskoj politici“, zaključio je Mesić.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri