Dobra platforma ...

Politički analitičar iz Sjeverne Makedonije Xhelal Neziri kaže da je stav Kosova prema "Otvorenom Balkanu" razumljiv, ali da bi saradnja u okviru te incijative mogla biti proces priznavanja Kosova od Srbije, prenosi Koha.

"Važno je da se Kosovu obezbjedi isti status kao i svim drugim zemljama koje su pozvane da budu dio 'Otvorenog Balkana' i to će biti ozbiljno samo ako sve zemlje budu uključene i sve će sprovoditi obaveze iz sporazuma ili akta u vezi sa olakšavanjem kretanja", rekao je Neziri.

Kaže da ne vjeruje da bi predsjednik Srbije Aleksandar Vučić bio zadovoljan time da Kosovo bude ravnopravno sa drugima.

"Ali ako je pristao da bude dio ove inicijative, ona mora biti principijelna. Ako pristane da se obaveže da kretanje građana bude bez barijera, bez granica i prepreka, mora to da se odnosi i na Kosovo. To je dobra platforma za promjenu pristupa svih balkanskih zemalja", smatra Neziri.

Neziri ipak smatra da je razumljiv stav Kosova da Srbija ima najviše koristi od inicijative "Otvoreni Balkan".

"Stav Kosova prema 'Otvorenom Balkanu' je razumljiv. Iz njihovog ugla, to je opasnost za Kosovo. Razumljivo je da Srbija na osnovu brojki, statistike ima najveću proizvodnju po glavi stanovnika u odnosu na ostale zemalje. Međutim, u vrijeme kada EU nije spremna da ide dalje, a zemlje Balkana dugo čekaju na integraciju, ova inicijativa ipak može stvoriti evropsku atmosferu i duh na Balkanu koji će doneti saradnju umjesto straha jednih od drugih", rekao je Neziri i dodao da ne očekuje da se Srbija sada izvinjava za ratne zločine.

Neziri kaže i da ne očekuje promenu stava Sjeverne Makedonije u podršci inicijativi "Otvoreni Balkan", ukoliko se promjeni vladajuća partija u toj državi.
 
Izvor: Kosovo Online/Koha ditore