Napori EU

Šef diplomatije EU Joseph Borell je tokom posjete SAD telefonom razgovarao sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem i srpskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem i pozvao ih na nastavak razgovora u Briselu kako bi se napredovalo u dijalogu i izbjegle situacije nedavno viđene na sjeveru Kosova, prenosi Tanjug.

To je izjavio portparol EU Peter Stano na konferenciji za medije u Briselu navodeći da su svi napori EU usmjereni ka organizovanju novog sastanka Prištine i Beograda u Briselu, prvo na nivou glavnih pregovarača, a zatim i na na nivou lidera.

Povodom razgovora Borella i državnnog sekretara SAD Antoniya Blinkena u Vašingtonu, Stano navodi da je Borell pokrenuo pitanje Zapadnog Balkana i konkretno situacije na Kosovu, a da su oba zvaničnika imala isti stav po pitanju napretka u procesu normalizacije odnosa Prištine i Beograda.

”Borell i Blinken su podvukli značaj dijaloga Prištine i Beograda, koji obezbjeđuje EU, a snažno podržavaju SAD. Dijalog je važan kako bi se rešavala pitanja sveobuhvatne normalizacije odnosa Kosova  i Srbije”, rekao je Stano.

Ponovio je da EU i SAD blisko sarađuju po pitanju Zapadnog Balkana gdje imaju ”iste ciljeve”, a da je ova posjeta Borella samo naglasila namjeru Brisela i Vašingtona da rade zajedno po tom pitanju.