Neophodna regionalna saradnja

Vlada Kosova od samita EU i Zapadnog Balkana u Sloveniji očekuje podršku na putu ka Evropskoj uniji i navodi da je neophodna regionalna saradnja među zemalja Zapadnog Balkana, pa stoga očekuje "podršku i obnovu posvećenosti Berlinskom procesu", prenosi Koha.

„S obzirom na neophodnost regionalne saradnje i posebno veće ekonomske saradnje između zemalja regiona, na ovom samitu očekujemo podršku i obnovu posvećenosti Berlinskom procesu. Kosovo je u potpunosti posvećeno regionalnoj saradnji u duhu Berlinskog procesa, jer se održiva saradnja gradi na vrijednostima jednakosti između strana i trebalo bi da bude u službi unapređenja regiona na putu ka EU. Takođe, očekujemo podršku Kosovu u okviru programa proširenja EU i u okviru Investiciono-ekonomskog plana, što bi nam pomoglo da stvorimo jaku osnovu za razvoj“, rekla je portparolka vlade Rozafa Kelmendi.

Prema riječima Naima Rashitija iz Grupe za Balkan, na samitu u Sloveniji očekuje se postizanje sporazuma između zemalja Zapadnog Balkana, za dogovor o putovanju sa ličnim kartama i priznavanju diploma.

On, međutim, kaže da se ne očekuju veći potezi u smislu povećanja regionalne saradnje.

„Činjenica je da će napeti bilateralni odnosi i nedostatak rješenja za bilateralne probleme ometati istinsku regionalnu saradnju", smatra Rashiti.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore