Nema smisla nastaviti...

Beograd traži da se ispune četiri zahtjeva kako bi se nastavio dijalog u Briselu, pišu mediji, prenosi B92.

Novosti navode da nije riječ ni o kakvim novim zahtjevima ili ucjenama, već je riječ o zahtjevima koji proizlaze iz potpisanih sporazuma koje Kosovo godinama opstruira ili odbija da ispuni.

Nakon upada specijalnih jedinica Rosu na sjever Kosova kako bi sproveli odluku o zabrani srpskih tablica na Kosovu, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić jasno je rekao da u ovom trenutku ne vidi smisao nastavka razgovora. On je izneo ključne tačke za nastavak dijaloga: da Brisel kaže postoji li Briselski sporazum ili ne, da se naoružane trupe povuku sa sjevera, da se poništi presuda Ivanu Todosijeviću i da se obezbjede licence za dvije srpske kompanije za snabdjevanje strujom.

Time je praktično ukazao i na najspornije tačke sporazuma iz Brisela koje albanska stranka ne sprovodi.

Formiranje ZSO

Priština 3.077 dana nije ispunila obavezu formiranja Zajednice srpskih opština, koja je ključna tačka Briselskog sporazuma, potpisanog 2013, pa zato iz Beograda stiže pitanje da li taj dokument i dalje važi. Taj sporazum ratifikovala je i Skupština Kosova, što znači da bi on za kosovske Albance trebalo da ima snagu međunarodno-pravnog ugovora. Međutim, ustavni sud Kosova suspendovao je 22 od 23 tačke iz sporazuma o formiranju ZSO, čime hoće da ovu zajednicu svede na nivo nevladine organizacije, što je za Beograd neprihvatljivo i nije u skladu sa Briselskim sporazumom.

Dolazak specijalaca samo uz dozvolu

Prema dogovorima iz Brisela, Kosovo ne može da šalje teško naoružane snage, ni policijske, ni bilo koje druge, na sjever Kosova, bez dozvole Kfora i saglasnosti srpske zajednice na Kosovu. I generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, prije nekoliko mjeseci, ponovio je da Kosovske bezbjednosne snage, od kojih Kosovo inače protivno međunarodnom pravu želi da napravi vojsku, ne mogu na sjever bez zelenog svijetla Kfora i Alijanse.

Energetika

Beograd je do sada u više navrata tokom dijaloga u Briselu tražio da se registruju dvije srpske kompanije, što je predviđeno sporazumom iz 2013, kako bi se nesmetano nastavilo snabdjevanje električnom energijom sjevera Kosova. Kosovo uporno odbija da izda licence za dvije srpske firme, "Elektrosever" i "EPS trgovina" koje bi na Kosovu funkcionisale kao ćerke firme EMS.

Pravosuđe

Presuda Ivanu Todosijeviću zato što je izneo istinu o slučaju Račak, ne samo da je otvorila "lov na Srbe" zbog izgovorene riječi, nego je ukazala i na još jednu tačku Briselskog sporazuma koju Kosovo ne poštuje. Naime, u tročlanom apelacionom vijeću koje je sudilo Todosijeviću, dvoje sudija morali su da budu Srbi, što nije bio slučaj, podsjećaju Novosti.

Izvor: Kosovo Online/B92