Šareni bilans u regionu

„Merkel na Balkanu zastupa politiku koja postavlja interese njemačke ekonomije i stabilnosti iznad demokratije“, ocjenjuje agencija dpa. List Handelsblat piše da će region ipak žaliti kad Merkel ode u penziju.

„Na kraju mandata savezna kancelarka putuje u dio Evrope koji je Zapad u poslkednje vrokeme zanemario. Mnogi se pitaju da li je ovu puka oproštajna turneja – ili Merkel hoće više?“, piše u analizi vodeće nkemačke agencije dpa, prenosi Deutsche welle.

Merkel je u ponedjeljak u bilateralnoj posjeti Beogradu, a nakon toga ide u Tiranu gdje će se sastati sa svim šefovima država ili vlada Zapadnog Balkana.

Zvanični Berlin je naveo da je posjeta posvećena „regionalnoj saradnji“. „To je više nego oprezan opis za brdo problema koje se tokom godina nagomilalo u Srbiji, Albaniji, BiH, Sjevernoj Makedoniji, Crnoj Gori i na Kosovu. Od njemačkih diplomata u regionu se čuje da kancelarka na kraju mandata želi da se više postara o državama Zapadnog Balkana, možda i da postavi par putokaza za iduću njemačku Vladu“, piše dpa.

Izbori u Njemačkoj su 26. septembra, a poslije njih Angela Merkel ide u odavno najavljenu političku penziju. Posjeta Srbiji i Albaniji je jedno od njenih posljednjih putovanja u inostranstvo.

Dpa dodaje da zvanično Srbija i komšiluk imaju „evropsku perspektivu“, ali da nisu daleko odmakli. „Praktično svuda ima nedostataka – u raznim oblicima: na polju pravne države, stručnosti uprave. Korupcija i nepotizam cvijetaju. Nezavisni mediji i kritičko civilno društvo su pod sve jačim pritiskom. Autoritarne tendencije tu i tamo vladaju.“

Navodeći da zanemarivanje Balkana znači da taj region postaje neka vrsta šahovske table za sukob Rusije, Kine i Turske sa Zapadom, agencija piše da kancelarka Merkel uživa veliki ugled u regionu. „Vučić, koji svoju zemlju vodi sve više autokratski, obasipa kancelarku najvećim pohvalama. Drugi vodeći političari u regionu cijene njenu stručnost.“

Manje od dvije nedjelje prije izbora za Bundestag, njemačka kancelarka putuje u Beograd i Tiranu. To pokazuje koliku važnost Angela Merkel pridaje tom regionu. Za takav njen angažman najviše je zaslužan jedan diplomata.

No, kako ocjenjuje dpa, bilans Angele Merkel u regionu je „šaren“. Prije sedam godina pokrenula je Berlinski proces čiji su rezultati jedan regionalni forum za saradnju mladih i ukidanje rominga. Takođe, Berlin je „stopirao“ planove za podjelu Kosova lansirane 2018. godine.

„Istovremeno Merkel na Balkanu zastupa politiku koja postavlja interese njemačke ekonomije i stabilnosti iznad demokratije i vladavine prava – ta mustra se može primetiti i u njenom uzdržanom odnosu prema Viktoru Orbanu, mađarskom grešniku prema pravnoj državi.“

„Vučić, njen domaćin u ponedjeljak, u Srbiji vlada praktično bez opozicije. Kritičari kažu da njegove diplomate i obavještajci podržavaju srpske separatiste u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori. Prema Berlinu se pak nudi kao garant stabilnosti, koja tobože služi njemačkim interesima“, zaključuje dpa.

Dnevni list Handelsblat piše da je završetak kancelarkine ere „gorak“ za Zapadni Balkan jer tamošnje države „gube važnu podršku u Evropskoj uniji i sada im preti da još duže budu u čekaonici“.

„Jer, Francuska se kao jedna od najmoćnijih zemalja EU protivi naprecima u pristupnom procesu i privlači sve više članica na svoju stranu. (…) Nejasno je da li će idućoj njemačkoj vladi uspjeti da, poput Merkel, izvrši uticaj na francuskog predsjednika Macrona i druge zemlje EU koje često koriste pravo veta u pitanjima proširenja. Kada su kancelarski kandidati Armin Lashet (CDU) i Olaf Scholc (SPD) prošle srijede i ponedjeljka posjetili Macrona u Parizu, evropske integracije Balkana nisu bile među temama“, podsjeća list.

Handelsblat zaključuje da bi integracija Zapadnog Balkana za EU bila od „centralnog geostrateškog interesa“. „Oklijevanje u prestonicama EU koriste druge svijetske sile poput Rusije, Kine i zemalja Arabijskog poluostrva kako bi pojačale uticaj u regionu i sejale skepsu prema EU.“