Treba da zamjeni CEFTA

Premijer Albin Kurti kaže da je na Bledskom strateškom forumu ponovio da su vladavina prava, demokratizacija, suočavanje sa prošlošću i reciprocitet manjinskih prava četiri najvažnija elementa za države Zapadni Balkan.

On je na Facebooku napisao da je na panelu “Budućnost Evrope - proširenje′′ raspravljao o obostranoj koristi uključenja zapadnobalkanske šestorke u Evropsku uniju.

Kaže da je naglasio novi okvir saradnje na Zapadnom Balkanu pod nazivom SEFTA (Sporazum o slobodnoj trgovini jugoistočne Europe), koji bi, smatra, trebalo da zamjeni CEFTA sporazum.

Kurti navodi da se na marginama foruma sreo s premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem i šefom hrvatske diplomatije Gordonom Grlićem Radmanom i sa predsjednikom Slovenije Borutom Pahorom.

Dodao je da se sastao i sa specijalnim predstavnikom EU za pregovore Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhelijem i predsjednikom Evropskog savjeta Charlesom Mishelom.

Naveo je da su dominarile teme vezane za zajednički izazov u vezi sa pandemijom koronavirusa, i da je istaknuta potreba međusobne podrške u upravljanju globalnom krizom.

Izvor: Facebook/KosovoOnline