Osjetljiva tema

Evropski savjet definitivno je odbilo zahtjev za pristup dokumentu koji se odnosi na "navodni slovenački 'non pejper' o promjeni granica na Zapadnom Balkanu".

"Traženi dokument obrađuje vrlo osjetljivu temu, a njegovo objavljivanje imalo bi jasan i direktan uticaj na odnose EU sa susjedstvom, potkopavajući time javni interes u međunarodnim odnosima", saopštio je Evropski savjet u odgovoru austrijskoj agenciji APA u utorak, a prenosi portal N1 Slovenija.

Zbog te procjene i relevantnih zakonskih odredbi, ne preostaje drugo nego da se odbije predaja dokumenta, bez obzira na centralnu važnost slobode medija, odlučio je Evropski savjet.

Još početkom juna austrijskoj agenciji je potvrđeno da postoji dokument vezan za navodni slovenački "non pejper" o promjeni granica na Zapadnom Balkanu, ali su, pošto su to ispitali, odlučili da ne odobre pristup dokumentu jer slučaj očito potpada pod izuzetke Direktive, prema kojoj institucije mogu da odbiju pristup dokumentima čije bi objavljivanje "ugrozilo javni interes (…) posebno međunarodnih odnosa".

Navodni slovenački "non pejper" podigao je veliku prašinu sredinom aprila i na Zapadnom Balkanu i u Sloveniji, jer se tim dokumentom predlagala promjena granica u tom regionu ili "završetak raspada Jugoslavije" što između ostalog uključuje "ideje o raspadu BiH i ujedinjenju Kosova i Albanije".

Po pisanju medija, u pripremama za slovenačko predsjedavanje Savetom EU koje je počelo u julu, i slovenački premijer Janez Janša pomogao je u širenju "non-pejper" dokumenta, što je on demantovao.

Albanski premijer Edi Rama potvrdio je međutim da je video takav dokument i razgovarao o tome s Janšom, podsjeća N1.

Po izvještajima medija u BiH, očekuje se da će Janša taj dokument predstaviti i predsjedniku Europskog savjeta Charlesu Michelu. U pres službi Evropskog savjeta rečeno je samo da ne mogu da potvrde prijem takvog dokumenta, piše B92.