Visoki predstavnik EU za spoljne poslove

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljne poslove Joseph Borell izrazio je očekivanje da će današnji sastanak, u okviru nove runde dijaloga između Prištine i Beograda, biti produktivan, prenosi Tanjug.

Borell je, uoči početka sastanka, u obraćanju novinarima rekao, da je dobro da je ponovo održan sastanak prije ljetnje pauze, jer je očuvanje redovnih kontakata između Prištine i Beograda od ključnog značaja za međusobnu normalizaciju odnosa.

“Nastavićemo danas pregovore o ostvarenim pomacima i narednim koracima, a očekujem od obje strane da pristupe sastanku na konstruktivan i pragmatičan način”, izjavio je Borell.

Kako je naglasio, dvije strane moraju konačno da zatvore poglavlje bolne prošlosti i da sprovedu sveobuhvatan sporazum o normalizaciji odnosa, kao i da zajedno rade na evropskoj budućnosti, koja je, kako napominje, važnija od prošlosti.

“Moramo da gledamo naprijed, a to je evropska perspektiva”, poručio je Borell.

Naveo je i da je ovo drugi sastanak između Prištine i Beograda od izbora Albina Kurtija za premijera Kosova, kao i da prvi sastanak nije bio naročito produktivan.

Izvor: Tanjug