Neće biti i drugih pomaka

Profesor evropskih i međunarodnih političkih nauka na Christian Leken izjavio je da dijalog između Beograda i Prištine neće biti uspješan ukoliko Aleksandar Vučić i Albin Kurti ostanu na strogim nacionalističkim pozicijama, piše Kosovo press.

Leken je mišljenja da bi uspjeh dijaloga automatski ne bi doveo Kosovo do dobijanja statusa kandidata za EU, ali je uvjeren da bez dijaloga neće doći do napretka ka ovom cilju.

“EU je preuzela presudnu ulogu u sporazumu o normalizaciji iz 2013. godine (Briselski sporazum). Naravno, drugi važan akter su SAD, koje vide svoju ulogu kao branioca Kosova. Sa Bidenom su se odnosi između EU i SAD popravili po pitanju spoljne politike. Možemo da kažemo da neće biti problema sa koordinacijom i saradnjom što se tiče dijaloga između Kosova i Srbije”, rekao je Leken.

On je ukazao da je siguran da bez napretka dijaloga Beograda i Prištine neće biti pomaka ni u pogledu kandidature za EU niti vizne liberalizacije za građane Kosova.

On ne vidi mogućnost davanja statusa zemlje kandidata za Kosovo, ukazujući da pet država Evropske unije nisu priznale Kosovo, uprkos najavi izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka koji je rekao da će u slučaju uspjeha u pregovaračkom procesu, Kosovo dobiti status kandidata za članstvo u EU.

“Status kandidata za EU moraju jednoglasno odobriti države članice EU. Još niko ne može reći da li je svaka država članica za. Ali ono što je sigurno jeste da je bez dijaloga napredak ka statusu kandidata nemoguć. Problem je u tome što dijalog zavisi od obe strane. Nisam siguran da je Beograd, koji je otvorio pregovore, toliko zainteresovan da Priština dobije isti tretman”, naglasio je on.

Upitan da prokomentariše da li će novo rukovodstvo u Prištini biti teže kao pregovaračka strana, Leken je rekao da su Kurti i njegov kabinet odgovorni za to da li žele dijalog ili ne.

“Razumem želju Vlade Kosova da prvo pregovara sa srpskom manjinom. Ali u nekom trenutku dogovor je moguć samo ako postoji fleksibilnost u Prištini i Beogradu. Ako Kurti i Vučić ostanu na strogim nacionalističkim pozicijama, dijalog neće biti uspješan”, upozorio je Luken.

Na pitanje da li bi Evropska unija trebalo da zatraži od pet država članica koje su nisu priznale Kosovo da to učine, on je rekao da ne vidi kako je moguće prihvatiti status zemlje kandidata ako pet zemalja ne bude to učinilo.

“Kao što znate, ove države članice EU odbijaju da priznaju nezavisnost Kosova uglavnom iz unutrašnjih razloga, posebno zbog svojih nacionalnih manjina: Katalonci u Španiji, Mađari u Slovačkoj i Rumuniji. Ako velike države članice EU (posebno Francuska i Njemačka) žele neki pomak, ovo pitanje će sigurno biti dio pregovora unutar EU”, rekao je on.

Na pitanje da li je međusobno priznanje Beograda i Prištine uslov za ulazak u EU, Leken kaže da činjenica da EU ne može da prihvati nove članice koje ne priznaju jedna drugu.

“To nije glavni cilj u kratkom roku, jer neke države članice EU ne žele da žure sa proširenjem, iz razloga koji su uglavnom povezani sa oklevanjem njihovog javnog mnjenja. U mojoj zemlji, Francuskoj, širenje za javnosti uopšte nije prioritet. Ali jedno je sigurno: EU ne može da prihvati nove države članice koje ne priznaju jedna-drugu. Ovo je osnovni uslov”, naveo je on.

Izvor: Kosovo Online/Kosova press