Primio poziv suda

Predsjednik Nacionalnog savjeta Albanaca u Srbiji, Ragmi Mustafa potvrdio je da je primio poziv suda u Vranju, zbog isticanja albanske nacionalne zastave 28. novembra 2020. novembra u sjedištu Savjeta i dodao da smatra da je u Srbiji "legalizovan" govor mržnje prema Albancima, prenosi Kosovo Press.

Mustafa je na Facebooku napisao da je po drugi put optužen za isticanje albanske zastave u prostorijama Nacionalnog saveta.

„Ova tužba protiv mene je podneta nakon što sam podneo žalbu Apelacionom Sudu protiv ministra unutrašnjih poslova Republike Srbije Aleksandra Vulina zbog upotrebe pogrdnog, uvredljivog jezika, govora mržnje, ponižavajućeg jezika prema Albancima. Nedavna presuda Vrhovnog Suda koja je 'legalizovala' govor mržnje prema Albancima, kao i pravni progon koji je uslijedio nakon moje tužbe protiv ministra policije Vulina, dokazuju političke motive pravosudnog i tužilačkog sistema u Srbiji. Jasno je da se politički i pravni pritisci vlade u Beogradu na Albance u Srbiji i u Preševskoj dolini svakodnevno povećavaju“, napisao je Mustafa.

Predsjednik Nacionalnog saveta Albanaca u Srbiji pozvao je Evropsku Uniju, SAD i OSCE da ne zatvaraju oči pred autoritarnom i antimanjinskom vlašću u Beogradu.

„Voleo bih da zvanične Priština i Tirana budu dinamičnije u senzibilisanju međunarodnih diplomatskih krugova na pritiske i diskriminaciju Albanaca u Srbiji. Ne povlačeći se politički, Nacionalni savjet Albanaca nastaviće pravnu bitku do Evropskog Suda za Ljudska Prava u Strazburu“, dodao je Mustafa.

Izvor: Kosovo Online/Kosova press