Treba završiti posao

Bio bih iznenađen kada bi Biden odustao od Balkana. Bila bi greška da Balkan prepusti Evropi – poruka je Johna Boltona, bivšeg savjetnika za nacionalnu bezbjednost SAD.

Bolton je u sinoćnjem intervjuu za sarajevski studio N1 takođe analizirao dešavanja 6. januara na Kapitol Hilu, budućnost Trumpa i republikanaca, ali se osvrnuo i na novu administraciju SAD i njene čelne ljude.

“Jako dobro se sjećam uloge koju je devedesetih preuzeo u Kongresu nakon raspada Jugoslavije, konflikta posebno u Bosni i Hercegovini, ali i regionu kao cjelini. Ne mislim da će od toga odustati i rekao bih da nam njegova nominacija Victorie Nuland za treću glavnu poziciju u State Departmentu, nekoga ko je stručnjak za Rusiju, sekretar za Evropu u vrijeme Obamine administracije, pokazuje da kada su u pitanju Rusija, Ukrajina, istočna i centralna Evropa kao cjelina, da će biti dosta pažnje, da će Victoria Nuland voditi dosta jaku politiku. Bio bih iznenađen da Biden pokuša delegirati odgovornost Evropskoj uniji. Smatram da bi to bila greška. Bog blagoslovio kancelarku Merkel. Smatram da je ovo od vitalnog značaja za SAD, kao i naroda na Balkanu da pokušaju završiti posao donošenja mira i stabilnosti u regionu, kako bi ekonomski napredak bio moguć i mislim da bi to trebalo biti glavni prioritet i za SAD“, kazao je Bolton za N1.

Izvor: N1/KoSSev