EPA

U BiH 59, na Kosovu 47, u Sloveniji 13, a u Crnoj Gori osam novih slučajeva zaraze.

Broj zaraženih korona virusom u regiji i dalje raste.
U BiH, broj novozaraženih je 59, dok je preminula jedna osoba iz Doboja.
U bh. entitetu Federacija BiH u posljednja 24 sata registrovane su još 33 osobe zaražene korona virusom, a u RS-u 26. 
Kako javlja Tanjug, pozivajući se na bh. medije, u protekla 24 sata analizirana su 543 uzorka, od čega 325 na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.
Anadolija prenosi da je potvrđeno 14 novih slučajeva zaraze na području Kantona Sarajevo.
U entitetu RS, u posljednja 24 sata izvršeno je testiranje 311 laboratorijskih uzoraka, a prisustvo virusa potvrđeno je kod 26 osoba.
U posljednja 24 sata, Institutu za javno zdravstvo RS-a prijavljen je jedan smrtni slučaj kod kojeg je potvrđeno prisustvo novog korona virusa. Radi se o muškarcu starije životne dobi iz Doboja sa udruženim oboljenjima, prenijela je Anadolija.

Crna Gora: Novih osam zaraženih 

Prema Institutu za javno zdravlje Crne Gore, u toj zemlji registrovano je novih osam slučajeva infekcije.
Iz Instituta tvrde da je analizirano novih 85 uzoraka od kojih je osam bilo pozitivno na korona virus.
“Četiri novooboljela su iz Podgorice, troje iz Rožaja i jedan iz Bara. Tri su kontakti ranije pozitivnih slučajeva dok se kod pet traga za izvorom infekcije", navode iz Instituta, prenijela je Anadolija.
U Crnoj Gori je trenutno aktivan 51 slučaj korona virusa.

Hrvatska: Virus uvezen iz Srbije i BiH  

U Hrvatskoj, reporterka Al Jazeere Tanja Novak javlja da je u Zagrebu otkriveno 12 novih slučajeva zaraze.
Istarski županijski Stožer civilne zaštite saopštio je da su u toj županiji registrovana tri slučaja zaraze korona virusom, te da su svi "uvezeni" u zemlju iz Srbije i Bosne i Hercegovine.  
U jednom slučaju radi se o turisti iz Srbije koji je kontakt sa pozitivnom osobom ostvario u Beogradu, da bi potom boravio na sjeverozapadnom području Istre.
Preostale dvije osobe su iz Pule, a zarazile su se tokom boravka u BiH, na području Živinica, te su hospitalizirane u pulskoj Općoj bolnici.
Trenutno su u toj bolnici smještene četiri osobe pozitivne na korona virus, a nakon što su još prije sedmicu hospitalizirane dvije osobe koje su boravile u BiH, na području Sanskog mosta. 
Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Aleksandar Stojanović još je jednom apelirao na građane da bez prijeke potrebe ne putuju u države i područja s pogoršanom epidemiološkom situacijom.

Srbija: U Užicu umrla jedna odoba

U Zlatiborskom okrugu u Srbiji u posljednja 24 sata potvrđeno je novih šest pozitivnih slučaja, dok je jedan pacijent preminuo, saopštio je užički Zavod za javno zdravlje.
COVID laboratorija "Kraguj" potvrdila je 26 pozitivnih osoba na korona virus, od čega je u šumadijskom okrugu njih 24.
Institut za javno zdravlje saopštio je danas da je u Kragujevcu potvrđeno 17 pozitivnih na korona virus, u Kniću je troje pozitivnih, i po jedna osoba iz Batočine, Velike Plane i Beograda, prenijela je Beta.
U Kliničkom centru u Kragujevcu hospitalizovana su 44 pacijenta, od čega je sedam na respiratorima.
Zavod za javno zdravlje u Novom Pazaru saopštio je da je u prethodna dva dana kod 86 osoba iz tog grada i Tutina potvrđeno prisustvo korona virusa.
Ukupan broj inficiranih u Novom Pazaru sada je 309, dok ih je u Tutinu 89.
Najveći porast broja novih slučajeva od početka epidemije zabležen je u nedjelju - 52, dok su jučer u Novom Pazaru potvrđena 24 nova slučaja.

Kosovo: Testirano 314 uzoraka

Nacionalni institut javnog zdravlja Kosova sinoć je saopštio da je na Kosovu registrovano 47 novih slučajeva infekcije korona virusom.
Prema izvještaju Instituta, u ponedjeljak je testirano 314 uzoraka uzetih s Infektivne klinike i terena, od kojih je 47 bilo pozivitno.
Iz Instituta navode da su u ponedjeljak izliječena 22 pacijenta, dok je ukupan broj oporavljenih 1.069.
Na Kosovu je do sada od korona virusa preminulo 37 osoba.

Slovenija: Najviše oboljelih od 24. aprila

U Sloveniji je u posljednja 24 sata zabilježeno novih 13 slučajeva korona virusa, što je najveći broj oboljelih u jednom danu od 24. aprila.
Za sada se, od ukupnog broja trenutno aktivnih slučajeva, njih pet nalazi u bolnici, od kojih je jedan pacijent na odjeljenju intenzivne njege, prenio je Tanjug, pozivajući se na STA.
U Sloveniji su do sada od korona virusa oboljele 1.534 osobe, a preminulo ih je 109.