Poziva na saradnju Prištine i Beograda

Evropska unija pažljivo prati slučaj pritvora Nezira Mehmetaja od strane vlasti u Srbiji i poziva na saradnju Prištine i Beograda, istovremeno podsjećajući na principe dijaloga između Kosova i Srbije na osnovu kojih bi se trebalo istražiti navodna krivična djela pred sudovima prebivališta osumnjičenih, izjavio je portparlol EU Peter Stano.

Portal Gazeta express podsjeća da je policija Srbije, 3. januara pritvorila Nezira Mehmetaja s Kosova, iz sela Rudica u opštini Klina, pod sumnjom da je izvršio ratni zločin, dok mu je sud u Beogradu odredio mjeru pritvora od 30 dana.

Portparol EU Peter Stano, je za portal izjavio da "pomno prate slučaj".

On je rekao da bi pravosudne institucije na Kosovu i u Srbiji trebalo međusobno da sarađuju u istrazi i procesuiranju navodnih krivičnih djela, ali da prema principima dijaloga o kojima su se složile Priština i Beograd, Mehmetaja bi trebalo da procesuiraju sudovi na Kosovu.

"U skladu sa principima dijaloga, krivično gonjenje slučajeva treba dati prioritet pred sudovima u mjestu prebivališta, na Kosovu ili u Srbiji", zaključio je Stano u pismenom odgovoru za pitanje portala.

Mehmetaj je u uhapšen kada se na Kosovo vraćao iz Srbije, gdje je bio u pratnji svoje majke koja je bila na ljekarskim pregledima u Beogradu. Njegov sin je za prištinske medije rekao da njegov otac nije bio pripadnik bivše Oslobodilačke vojske Kosova tokom rata 1998-1999.

Izbjegavati kretanje kroz Srbiju  

Ministarstvo spoljnih poslova Kosova je poslije određivanja pritvora Mehmetaju pozvalo građane koji žive na Kosovu ili u inostranstvu da budu oprezni u slučaju da ne mogu da izbegnu kretanje na teritoriji Srbije.

Kako se navodi u saopštenju, ministarstvo spoljnih poslova Kosova smatra da Srbija više nije teritorija koja nudi čak i minimalnu bezbjednost za fizički i pravni integritet građana Kosova, ni za članove njihovih porodica.

Zbog toga je predloženo da se privremeno izbjegava kretanje kroz Srbiju.  

Beta, Agencije