Predsjednik Kosova

Predsjednik Kosova Hashim Thaçi, na konferenciji u organiziciji Instituta "Istok-Zapad“", kao glavni panelista govorio je o procesu dijaloga Kosova i Srbije.

Thaçi je na panelu kazao, da u vrijeme kada se održava Samit NATO-a u Londonu, predsjednik Srbije odlazi u Rusiju, te da je to poruka njegove orijentacije, navodi se u saopštenju kabineta predsjednika.

„Ovo je poruka o orijentaciji Srbije. Takođe smo tokom jučerašnjeg dana čuli izjave srpskih lidera koji negiraju zločine i genocid na Kosovu“, kaže Thaçi.

Dodao je, da odnosi Kosova i Srbije ne utiču samo na ta dva subjekta, nego i na stabilnost regiona i EU.

Govoreći o evroatlantskoj perspektivi država Zapadnog Balkana, Thaçi je istakao da Kosovo treba da dobije liberalizaciju viza što je prije moguće.

„To ne vidimo kao poklon, to je nešto što Kosovo zaslužuje i ispunilo je kriterijume da to i dobije. Kao drugo, otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, mora se desiti u bliskoj budućnosti. Blokiranje pregovora je bila loša poruka čitavom Zapadnom Balkanu“.

Pred državnim predstavnicima SAD-a, EU i predstavnicima civilnog društva, Thaçi je rekao da EU ima dvostruke standarde, dodaje se u saopštenju kabineta predsjednika.

„Dok se Kosovo blokira liberalizacijom, a Makedonija i Albanija otvaranjem pregovora, Srbiji se obećava otvaranje novih poglavlja. Dakle, vidimo da se nagrađuju oni koji ucenjuju EU odnosima sa Rusijom“, rekao je on

Prema mišljenju Thaçija, kada su započeti razgovori 2012. godine, jedno od nepisanih pravila je bilo da se ne uslovljava proces, a sada se taksa koristi za uslovljavanje dijaloga.

„Kako da napredujemo? Iz iskustva u dosadašnjim procesima, želim da pomenem dvije stvari. Kao prvo, jedinstvo država Kvinte, koje je ključno za dalji nastavak ovog procesa. I drugo, potpuna koordinacija SAD-a sa EU, iako ni ta koordinacija ne znači ništa, kada zemlje Evropske unije nije briga šta je EU odlučila. Neke od njih još uvek izazivaju mnogo konfuzija u našim državama, kako kod političara, tako i kod građana“, istakao je Thaçi.

On je dodao, da dijalog i konačni sporazum Beograda i Prištine nemaju alternativu, kada je stabilnost Balkana u pitanju.

Thaçi je govorio i o izbornom procesu na Kosovu i o naporima u stvaranju nove Vlade.

Kazao je, da je Kosovo uspješno položilo test demokratije, bez obzira na izborni rezultat.

„Partija koja je pobjedila treba da otpočne formiranje Vlade. Želim da istaknem da će se svaki proces sa Srbijom tretirati na nivou dve suverene države uz politički konsenzus na Kosovu. Ja sam predsjednik i uložiću napore u postizanje unutrašnjeg konsenzusa na Kosovu. Polarizacije ne prestaju u pluralističkom sistemu, ali došlo je vrijeme da imamo paket prioriteta između pozicije i opozicije, kako po tim pitanjima ne bi bilo razlika“.