Uklanjanje ograničenja

Albanski parlament započeo je raspravu o nacrtu zakona koji je podnela Vlada ove zemlje "O državljanstvu". Ovim prijedlogom zakona između ostalog uklanjaju se zakonska ograničenja za kosovske Albance i ostale koji žive van granica Albanije, piše danas Koha Ditore.

"Ovaj prijedlog zakona ima ogroman uticaj na građane koji žive u Albaniji i inostranstvu jer će riješiti mnoge probleme koji se odnose na državljanstvo", izjavila je Rovena Voda zamenik ministra unutrašnjih poslova Albanije.

Izvjestilac ovog prijedloga zakona, poslanica Elona Gjebrea rekla je da "prisustvo stranih predstavnika na ovom sastanku odbora pokazuje predanost i timski rad".

"Migracije su fenomen koji se javlja u mnogim zemljama svakako i u Albaniji. Različiti problemi, povezani sa ovim pitanjem primorali su zemlje na neophodne izmene u zakonu čiji je nacrt  ratifikovan pravnim okvirom i usklađen sa zakonodavstvom EU", istakla je Gjebrea.

Odbor za nacionalnu sigurnost u albanskom parlamentu raspravljao je o nacrtu zakona o državljanstvu u principu u ponedjeljak.

Na sastanak ovog odbora pozvani su: Rovena Voda, zamjenik ministra unutrašnjih poslova Republike Albanije, Pablo Zapata, ambasador UNHCR, Alma Mehmeti, šef sektora, pravna direkcija, Brayan Willliams, koordinator UNHCR-a, Artur Marku, predstavnik UNHCR-a, i Christina Folkelius, predstavnica UNHCR-a.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore