Bijeloj kući se žuri

Posjeta specijalnog izaslanika predsednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donalda Trumpa za dijalog između Kosova i Srbije Richarda Grenella, Prištini i Beogradu, pokazuje da se Bijeloj kući "žuri" da se pitanje dijaloga riješi.

Deutsche welle navodi da bi rješenje kosovskog problema bio Trumpov adut pred izbore u SAD, dok Richarda Grenella prati reputacija da je Trumpov čovjek za "grube radove".

Prema pisanju Deutsche wellea, Grenella opisuju kao čovjeka koji bi mogao da "lupi šakom o sto", kako bi dvije strane konačno mogle da naprave i potpišu kompromis.

Američki Senat još uvijek nije potvrdio imenovanje Richarda Grenella, a on se već nalazi u posjeti Prištini, dok je za sutra (10.10.2019.) planirana njegova posjeta Beogradu.

Grenell se jučer u Prištini sastao sa albanskim liderima, a u četvrtak će u Beogradu razgovarati sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, sa kojim je do sada razgovarao samo telefonom.

U tekstu se podsjeća da je Donald Trump već ranije pismom pozvao predsjednike Srbije i Kosova da svečano potpišu sporazum u Vašingtonu kao njegovi gosti, a da poznavaoci prilika vjeruju da bi i Trampu dobro došao takav pompezni događaj koji bi predstavio kao svoju vještinu da rješava svjetske krize.

Profesor studija Jugoistočne Evrope na Univerzitetu u Gracu Florian Bieber u izjavi za Deutsche welle navodi da je Trumpu važno da se rukuje sa Vučićem i Thaçijem na travnjaku pred Bijelom kućom, i dodaje da je Trump čak spreman i da preko Grenella nametne i polovični sporazum, samo ako može brzo.

"Čak i ako dođe do nekog pseudo-dogovora koji Trump može da proda kao uspjeh, to neće ništa zaista rješiti", ocjenio je Bieber.

Grenellova posjeta Prištini pada neposredno nakon parlamentarnih izbora, a da stvar bude komplikovanija, na tim izborima poraženi su političari koji se percipiraju kao "američki ljudi", navodi se u tekstu tog lista i dodaje da će lideru Samoopredjeljenja Aljbinu Kurtiju, vjerovatno sljedećem premijeru, biti potrebno možda i nekoliko mjeseci da sastavi vladu.

Deutsche welle navodi da će se tada već približiti izbori u Srbiji, uz opšte uvjerenje da Aleksandru Vučiću ne pada na pamet da prije tih izbora potpisuje bilo šta sa Prištinom.

"Drugim riječima, ukoliko Trump i Grenell misle da brzo mogu da riješe kosovsko pitanje, dosta figura bi trebalo da se poređa povoljno. Ako ne budu dovoljno brzi i u Bijelu kuću se useli neki demokrata, jasno je da će Grenell, kao čovjek od najvišeg Trumpovog povjerenja, brzo biti izbačen iz igre", prognozira taj list.

Takođe, dalje u tekstu se navodi da Bieber navodi da je jedina mogućnost za Grenellovu misiju da se odmah radi na okviru budućeg sporazuma, a da se nakon izbora u Srbiji stvar "privede kraju".

Na proputovanju sa Grenellom trebalo bi da se nađe i Mathew Palmer, kojeg je State department nedavno imenovao za predstavnika za Zapadni Balkan.