Predjednik Francuske

Dok ministri spoljnih poslova EU u Helsinkiju danas i sutra razgovaraju o „regionalnoj saradnji“ sa partnerima sa zapadnog Balkana, francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao je francusku diplomatiju da radi na "reintegraciji zapadnog Balkana u geografiju Evrope".

"Imati evropsku strategiju znači uzeti u obzir granice Evrope,"- rekao je Macron na svom godišnjem sastanku sa francuskim ambasadorima, prenosi "Gazetaexpress".

Macron je naglasio da se u "strateški i geopolitički promenljivom svijetu" unutar evropskih granica Francuska mora ponovo povezati "sa našim susjedima i zemljama koje nas duboko vole, kako ne bi dozvolile neevropskim silama da djeluju umjesto da djelujemo mi".

Francuski predsjednik je izjavio da će u suprotnom SAD, Rusija i Turska odlučivati o Zapadnom Balkanu, dodajući da i Nijemci imaju svoje ideje ovde za koje je rekao da su efikasnije i "više strateške od naših ideja".

On je govorio i o jačanju Evrope, čiji su temelji humanizam, renesansa i prosvećenje, ali je takođe zaključio da "nesumnjivo doživljavamo kraj zapadne vladavine u svijetu".