Posjeta Srbiji

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron želi da posjetom Srbiji pokaže da je Pariz i dalje "značajan igrač na svjetskoj političkoj i bezbjednosnoj sceni", pišu "Večernje novosti" uoči njegovog dolaska u Beograd, gdje će boraviti 15. i 16. jula.

"Večernje novosti" navode da "nije isključeno da se Francuska ubuduće intenzivnije uključi u rješavanje kosovskog problema".
O tome piše i dnevni list "Blic" i navodi da Macron u Srbiju "donosi pet poruka": može li Srbija u EU prije 2028. godine, ima li plan da "pritisne Prištinu" da povuče takse, kako da se unapredi ekonomska saradnja, a kako saradnja u bezbednosti, i saradnja u kulturi.
"Blic" podsjeća da je Macron do sada više puta davao "pesimističke izjave" o ulasku zemalja Zapadnog Balkana u EU.
Tokom Macronove posjete biće potpisano 20 sporazuma o međudržavnoj saradnji, većinom ekonomskoj, navodi "Blic".
Očekuje se da će se razgovarati i o bezbjednosnom aspektu i biće preduzete mjere u borbi protiv nedozvoljenog malokalibarskog i lakog naoružanja.
U okviru saradnje u kulturi akcenat će biti na promovisanju Frankofonije, a očekuje se i potpisivanje zajedničke deklarcije o mladima.
List "Politika" navodi da će francuski predsjednik doputovati u Beograd iz Pariza, a ne iz Rusije, kako se ranije tvrdilo, i da saznaje da Macron dolazi bez supruge Brigitte.
"Politika" piše da će odnosi Beograda i Prištine "svakako biti na dnevnom redu" razgovora Macrona i predscednika Srbije Aleksandra Vučića. List ukazuje da je dolazak Macrona u Beograd "jedan od najznačajnijih spoljnopolitičkih sastanaka" koje će Vučić imati ove godine, i podsceća da je poslcednji francuski predscednik koji je poscetio Srbiju bio Jacques Chirac, 7. decembra 2001. godine.
Pošto Macron dolazi s grupom francuskih privrednika, ekonomija će biti "važan dio bilateralnih razgovora", navodi "Politika".
Prema još nezvaničnom planu posjete, "Politika" navodi da će francuski predsjednik prvog dana na Aerodromu Nikola Tesla otkriti ploču kojom će biti obilježen proces modernizacije aerodroma kojim po koncesiji upravlja francuska kompanija "Vansi". Zatim će mu biti priređen zvaničan doček u Palati Srbija, a sledi razgovor s Vučićem.
Macron će posetiti Novo groblje, Spomenik braniocima Beograda, Kalemegdan i Spomenik zahvalnosti Francuskoj, gde se "očekuje susret s građanima", piše "Poliltika".
Tokom Macronove dvodnevne posjete biće angažovano 4.000 do 5.000 policajaca, uz pripadnike specijalnih jedinica MUP i Vojske Srbije, piše "Blic". Kako list navodi, francuski predsjednik dolazi sa oko 100 francuskih "bezbjednjaka". Jedna grupa je već stigla i s pripadnicima srpske policije i službi bezbednosti priprema plan zaštite.