(Ne)ozbiljna (ne)zabrinutost

Ruska Federacija ocjenila je da sporazum o ujedinjenju diplomatskih i konzularnih misija između Kosova i Albanije smatra "provokacijom", te da je taj potez u skladu sa "sprovođenjem koncepta 'Velike Albanije'".

Radio Slobodna Evropa podsjeća da su sporazum u Tirani 2. jula potpisali šef kosovske diplomatije Behgjet Pacolli i vršilac dužnosti ministra spoljnih poslova Albanije Gent Cakaj.

Kako se navodi u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova, takvi koraci Prištine i Tirane izazivaju "ozbiljnu zabrinutost i nisu slučajni".

"Već nekoliko godina odatle se čuju izjave o, de facto, integraciji. Ova linija albanskog i kosovskog rukovodstva je u suprotnosti sa osnovnom Rezolucijom 1244 Savjeta bezbjednosti UN, podriva dijalog između Beograda i Prištine kojim posreduje EU i razbija stabilnost na Balkanu", stoji u saopštenju.

"Mi tvrdimo da SAD i EU više ne žele da reaguju na takve destruktivne mjere, pokrivajući tako veliko-albanske manifestacije koje su destruktivne za region", dodaje se.

I šef srpske diplomatije Ivica Dačić ujedinjenje diplomatskih misija vidi kao stvaranje "Velike Albanije", dodajući da kada bi Srbija potpisala takav sporazum s bosanskohercegovačkim entitetom Republika Srpska (RS) onda bi to bilo narušavanje teritorijalnog integriteta i interesa BiH.

"Vjerovatno bi to svi osudili", kazao je Dačić u ponedjeljak u Sarajevu.

Ujedinjenje diplomatskih predstavništva između Kosova i Albanije nije ništa više ili manje od onoga što imaju skandinavske i Benelux države, kaže ministar inostranih poslova Kosova Behgjet Pacoli. On je u objavi na Twitteru dodao da Kosovo i Albanija, u duhu evrointegracija, na taj način ojačavaju stratešku saradnju i koordinaciju spoljne politike.

"Srbija ili bilo koja druga strana ne treba da brine kada dva susjeda imaju jaku i blisku saradnju, već onda kada drugi susjed uskladi svoju spoljnu politiku sa akterima treće strane koji nemaju mjesta u našem regionu. To se tiče naše regionalne stabilnosti, a ne saradnje", napisao je Pacolli na Twitteru.

Inače, primjer skandinavskih zemalja je slikovit. One usko sarađuju kada su u pitanju diplomatske i konzularne misije u trećim zemljama.

Kako stoji na web stranici norveške vlade, osim Islanda, sve skandinavske zemlje pružaju slične konzularne usluge a među njima postoji i razmjena službenika.

Zavisno od države gde imaju svoja predstavništva, oni dijele iste objekte, imaju zajedničke administrativne funkcije i usko sarađuju.