Premijer Sjeverne Makedonije

Na internetu se pojavio audio snimak razgovora

Na internetu se pojavio audio snimak razgovora premijera Sjeverne Makedonije Zorana Zaeva s ruskim komičarima Vladimirom Kuznjecovom i Aleksejom Stolarovom.

Zoran Zaev ubijeđen je da razgovara s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom i bivšim predsjednikom Ukrajine Petrom Porošenkom.

Ruski komičari koji su objavili audio snimak, tvrde da su tri puta razgovarali sa Zaevom, krajem avgusta prošle godine, u januaru i aprilu ove godine. Sva tri razgovora traju ukupno 54 minuta.

U jednom od razgovora, oni uključuju i "Jensa Stoltenberga", pa "sve troje ulaze u diskusiju".

Na audio snimku čuje se da premijer Zaev s ruskim komičarima razgovara o situaciji u Sjevernoj Makedoniji prije i poslije referenduma o promjeni imena, o Srbiji i Kosovu, kao i o tome ima li Rusija utjecaj u Sjevernoj Makedoniji, u kontekstu podrške koju bivši makedonski predsjednik Đorge Ivanov uživa od šefa ruske države Vladimira Putina.

Također, u razgovorima se čuje diskusija o autokefalnosti nekanonske Makedonske pravoslavne crkve, te kako navodni Porošenko objašnjava kako je osigurao autokefalnost Ukrajinske crkve, zahvaljujući dobrim odnosima s patrijarhom Vartolomejom, "ali i zbog toga što mu je isplatio 150 hiljada eura".

U nastavku, "Porošenko" nudi pomoć makedonskom premijeru "pod uvjetom da plati patrijarhu Vartolomeju, s popustom, 100 hiljada eura za autokefalnost MPC-a".

Zaev je u tim razgovorima dao broj bivšeg pomoćnika državnog sekretara SAD Vesa Mičela, dok mu je u drugoj prilici rekao da će mu putem WhatsAppa, poslati broj kosovskog premijera Ramuša Haradinaja.

"Porošenko" potom navodi da su naučnici iz Ukrajine razotkrili Zaevljevu povezanost genima s Aleksandrom Makedonskim, te preporučuje da sada se može zvati "Petro Makedonski", na šta mu je Zaev odgovorio "da historija može zbližavati ukrajinski i makedonski narod".

Inače, Zaev nije jedini političar koji je razgovarao s ovim komičarima, koji su prethodno razgovarali i s francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom (Emmanuel Macron), bivšim šefom britanske diplomatije Borisom Džonsonom (Johnson) i drugima.