Haradinaj zahvalan na principijelnom stavu Bugarske

Bugarska i Srbija ušle su u diplomatski sukob oko izjave bugarskog premijera Borka Borisova da novi visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Josep Borell ne bi trebalo da se rukovodi stavom Španije koja ne priznaje Kosovo, nego da mora da poštuje stav cijele EU o nezavisnosti Kosova. Šef srpske diplomatije, Ivica Dačić na tu izjavu je reagovao podsjećajući Borisova da je stav EU o Kosovu zapravo neutralan, dok Haradinaj pozdravlja principijelni stav Bugarske prema Kosovu.

Na ovu izjavu koju je Borisov dao na samitu u Poznanju, srpski šef diplomatije je reagovao najprije oštrijim diplomatskim riječnikom, upitavši bugarskog premijera „šta znači taj bezobrazluk i na šta to liči“ preneo je FoNet.

„Bojko, da ti kažem jednu stvar, stav EU nije da je Kosovo nezavisna država. Ti, Bojko, ima da poštuješ stav EU, a ne da držiš lekcije Borelu“, poručio je Dačić, prenosi N1, pozivajući je na FoNet.

Bojka Borisova, premijera Bugarske, odlikovao je na Sretenje ove godine predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić. Na dan državnosti i ustavnosti Srbije Borisov je primio lentu za izuzetne zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa između dvije zemlje.

Uslijedila je potom i reakcija bugarske šefice diplomatije, Ekatrina Zaharijeva koja je zbog izjave Dačića pozvala ambasadora Srbije u Sofiji na razgovor u bugarsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Na postupke bugarskih kolega potom je slično reagovalo i srpsko Ministarstvo spoljnih poslova koje sada pozvalo otpravnika poslova Bugarske na razgovor povodom izjave Bojka Borisova.

U izjavi dostavljenoj Tanjugu, Ivica Dačić je naveo da „Srbija sa Bugarskom kao susjednom zemljom želi dobre, prijateljske i savezničke odnose, što podrazumjeva i visok nivo razumijevanja za najvažnije interese dvija zemlje i dva naroda“ i da je teritorijalni integritet Srbije jedno od takvih pitanja.

Zato očekuje da izjave koje zadiru u ta pitanja butu precizne, jer nije tačno da cijela Evropska unija ima jedinstven i zajednički stav o nezavisnosti Kosova.

„Naprotiv, stav je statusno neutralan, i zato se Kosovo u dokumentima EU označava zvijezdicom i fusnotom. I svi funkcioneri EU su dužni da to poštuju, bez obzira da li su te države priznale Kosovo ili ne. Bilo da je u pitanju Borelj ili Borisov, ili bilo ko drugi. Ili je u pitanju pogrešna interpretacija, bilo njegove, bilo moje izjave. Zato je cilj poziva otpravniku poslova Bugarske na razgovor u MSP da se otkloni svaki nesporazum i u prijateljskom duhu nastavi naša saradnja, uz zahvalnost Bugarskoj na podršci evropskim integracijama Srbije“, istakao je Dačić.

Haradinaj: Hvala ti Bojko na principijelonom stavu o evropskom putu Kosova

Jutros je premijer Ramush Haradinaj objavio fotografiju sa Borisovim, nastalu nakon njegove prošlogodišnje posjete Prištini uz poruku da poštuje Borisova zbog njegovog principijelnog stava prema Kosovu.

„Poštovanje za Bojka Borisva zbog njegovog principijelnog stava u vezi sa evropskim putem Kosova. Srpska politika isključivanja nije evropska vrijednost. Kosovo je vrijednost Zapadnog Balkana i podržaće sljedeći samit zemalja Zapadnog Balkana koji organizuje Bugarska i Sjeverna Makedonija. Međusobno priznanje u postojećim granicama će otvoriti EU perspektivu za Kosovo i Srbiju. Hvala ti Bojko!“, napisao je jutros na Twitteru Haradinaj.

Inače, u danu kada se pojavila, kako će se kasnije ispostaviti, lažna vijest da je kosovsko Ministarstvo spoljnih poslova odlučilo da srpskim zvaničnicima zabrani posjete Kosovu, upravo Bugarska ministarka spoljnih poslova, Zaharijeva, objavila je fotografiju sa samita u Poznanju u Poljskoj na kojoj je bila u društvu Dačića, ali i kosovskog ministra spoljnih poslova, Behgjeta Pacollija.