U okviru Berlinskog procesa

Uz zapadnobalkansku šestorku, na Samitu će učestvovati i partneri iz EU - Njemačka, Francuska, Italija, Austrija, Slovenija, Hrvatska, Grčka, Bugarska, Velika Britanija i domaćin Poljska

U poljskom gradu Poznanju, gdje se u okviru Berlinskog procesa održava šesti samit zemalja Zapadnog Balkana, danas će se sastati ministri privrede, unutrašnjih poslova i spoljnih poslova zemalja koje učestvuju u procesu.
 
Uz zapadnobalkansku šestorku - Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Sjeverna Makedonija, Kosovo i Albanija, na Samitu će učestvovati i partneri iz EU - Njemačka, Francuska, Italija, Austrija, Slovenija, Hrvatska, Grčka, Bugarska, Velika Britanija i domaćin Poljska.

Glavni događaj biće sastanak lidera Zapadnog Balkana, odnosno šefova država ili vlada, 5. jula.

INICIJATIVA KOJA PODRŽAVA REGIONALNU SARADNJU ZAPADNOG BALKANA

Berlinski proces je inicijativa koja podržava regionalnu saradnju Zapadnog Balkana i dopunjuje politiku proširenja Evropske Unije.

Pokrenula ga je Njemačka samitom u Berlinu 2014. godine. U okviru Berlinskog procesa do sada je održano pet samita: u Berlinu, Beču, Parizu, Trstu i Londonu.

Srce Berlinskog procesa je privreda, a cilj saradnje je sprovođenje infrastrukturnih projekata, posebno energetskih i transportnih, kao što su rekonstrukcija luke, renoviranje pruge ili izgradnja gasnog interkonektora, obuhvaćenih takozvanom Agendom povezivanja (Connectivity Agenda).

Sve događaje u okviru samita Poljska sprovodi u bliskoj saradnji sa Evropskom komisijom, OECD-om, Savjetom za regionalnu saradnju (RČ), RYCO, privrednim komorama iz regiona.

Telegraf.rs