Vidovdan, osim mitomanije i slavljenja poraza od Turaka, za Srbiju je posebno bolan

Na današnji dan 1989. godine na Kosovu polju pokraj Prištine Slobodan Milošević održao je mitski govor prilikom proslave 600 godina Kosovske bitke.

Proslava se održavala neposredno nakon Miloševićevog ukidanja autonomije Kosova. Na Gazimestanu je, prema procjenama srbijanskih medija bilo prisutno oko milion ljudi.

Proslavi je prisustvovalo gotovo kompletno Predsjedništvo SFRJ, na čelu sa Janezom Drnovšekom, a centralni govor održao je Slobodan Milošević, tadašnji predsjednik Predsjedništva SR Srbije. Jedini iz predsjedništva SFRJ koji je bojkotirao Gazimestan je bio predstavnik SR Hrvatske Stipe Šuvar. Proslavi je prisustvovao i cjelokupan vrh Srpske pravoslavne crkve.

Danas se u zemljama zapadne Europe i u SAD-u smatra da je Miloševićev govor na tom skupu označio početak borbe Srbije za teritorijalno proširenje na zapadne republike u sastavu Jugoslavije. Najčešće je kritizirana sljedeća Miloševićeva rečenica, koja je tumačena kao najava rata:
 
„Opet smo pred bitkama i u bitkama. One nisu oružane, mada ni takve još nisu isključene“!

Prilikom obilježavanja 600. godišnjice bitke na Kosovu, Slobodan Milošević je u svom govoru iskoristio simboličku moć kosovskog mita radi okupljanja masa oko svoje politike.

U svom govoru, on je Kosovo nazvao srcem Srbije, što je kasnije postalo široko prihvaćena nacionalistička parola.

Bilo kako bilo, Miloševićev govor na Kosovu je označio kraj zajedničke jugoslavenske ideje, a on je postao nacionalni srpski lider.
 
VIDOVDAN, 12 GODINA KASNIJE

Sudbina je htjela da bivši predsjednik Srbije i SR Jugoslavije Slobodan Milošević bude isporučen Haškom tribunalu na današnji dan 2001. godine, na srpski praznik Vidovdan, koji je u srpskom društvu već dobio mitološke konotacije. Izručenje Miloševića Haagu na isti dan 12 godina nakon sudbonosnog govora na Gazimestanu izazvao je političke sukobe i napetosti u Srbiji, koji su na kraju rezultirali ubistvom premijera Srbije Zorana Đinđića 2003. godine.

„Izručenje Slobodana Miloševića Haagu je bila obaveza demokratske Srbije prema svim žrtvama iz ratova na prostoru bivše Jugoslavije“, kazao je ondašnji potpredsjednik vlade Srbije Žarko Korać.

Simbolici oko govora na Vidovdan na Gazimestanu i izručenju Miloševića Haškom tribunalu niti tu nije kraj. Srbijanski mediji jutro nakon izručenja objavili su da je Slobodan Milošević odletio u Haag istim helikopterom kojim je 12 godina ranije odletio na Gazimestan, mitsko mjesto stradanja srpskog naroda, na kojem je sve počelo.

(Slobodna Bosna)