Dijalog Prištine i Beograda

Dijalog Prištine i Beograda u Briselu „zamrznut“ je od kraja novembra prošle godine kada je Kosovo uvelo takse na robu iz Srbije, dok iz Beograda najavljuju kontramjere, poznavaoci političkih prilika upozoravaju da „status kvo ne ide u korist nijednoj strani“, međutim, dok jedni tvrde da ovaj dijalog nema alternativu, drugi su stava da nije realno nastavljati pregovore u formatu koji ne daje konkretne rezultate.

Ko najviše gubi zbog otkazivanja Samita u Parizu? Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić tvdi u intervjuu za TV Pink da je otkazivanje samita nečiji poraz, ali kako kaže „najmanje Srbije“.

„Mislim da je Thaçi dao jednu izjavu, oni ne propuštaju priliku da jedni drugog pecnu i u ovim situacijama, ali on je rekao da je ovo poraz za Kosovo zato što je Kosovo označeno kao krivac zašto je odložen ovaj sastanak. On je u stvari rekao tačno kakva je situacija i time u stvari napao Haradinaja zato što nije htio da popusti, odnosno ukine takse“, rekao je Dačić.

Ukidanje takse na robu su i dalje glavni uslov za nastavak dijaloga. Premijer Kosova je ranije rekao da ukoliko Srbija ne prizna Kosovo, takse mogu da ostanu zauvijek. Iako se ranije pričalo o kontramjerama Srbije zbog taksi, ta priča je već zaboravljena, dok je nije ponovo pokrenuo predsjednik Srbije koji je najavio da će nakon Vidovdana izaći sa detaljima o eventualnim kontramjerama.

“Ja bih voleo da to ne moramo da učinimo, i sutra bih voleo da ne moramo da učinimo. Razgovaraćemo sa svim međunarodnim partnerima ali ako budemo primorani, ako ne bude pomaka, moraćemo to da uradimo", kazao je Vučić novinarima u Beogradu i najavio da će o eventualnim kontramjerama razgovarati i sa Srbima sa Kosova.

Politički analitičar Albinot Maloku smatra da ovaj format dijaloga u Briselu treba prekinuti. Od novoizabranih zvaničnika EU očekuje novi pristup dijalogu, ali i promjenu trenutne političke garniture na Kosovu i u Srbiji, jer u suprotnom, naglašava, nema koristi od pregovora.

„Znači gospođa Mogherini neće više biti na poziciji koju je imala do sada, matrice mora poklopiti u Prištini, Beogradu, Briselu i promjeniti sagovornike da bi mogli razmišljati o nekoj alternativi. Do tada mišljenja sam da ne bi trebalo da se nastavlja dijalog. Imali smo zvanični Berlin gdje su se sreli svi lideri regiona, posebnu pažnju su privukli Kosovo i Srbija, a zatim smo imali i nešto što nisam očekivao od premijera Ramusha Haradinaja koji je nekoliko puta rekao da bi trebalo da bude transparentnosti u ovom procesu, a desio se tajni sastanak u Berlinu, koji je takođe naškodio najavljenom samitu u Parizu“, rekao je Maloku.

S druge strane Dušan Janjić napominje da svi ovonedjeljni događaji samo potvrđuju da nema alternative dijalogu u Briselu i da su to samo dobri znaci da će se dijalog nastaviti.

„Razgovor će se nastaviti, naravno sa aktivnijim učešćem SAD i boljom pripremljenošću EU. Dakle to što će biti novi komesar za spoljne poslove, to samo znači da neće biti Mogherini koja je inače ispustila kontrolu nad procesom. Odlaganje Pariza je isto u funkciji nove pripreme sastanka, a onda i rješavanja problema satava EK, tako da već kad se dogodi Pariz negdje krajem jula, vjerovatno će se znati ko je EU zadužen za spoljne odnose“, rekao je Janjić u telefonskoj izjavi za program RTK2.

Međutim, ambasador SAD u Srbiji je u intervjuu FoNetu rekao da američka vlada neće voditi proces između Beograda i Prištine, to je, naglašava, posao za Evropsku uniju, ali da bi trajno rješenje trebalo da postignu pregovarači Beograda i Prištine.

"Ne može međunarodna zajednica reći jedno ili drugo i da svi to primjene. Mora biti nešto što je trajno, što se može sprosvesti, a ne neka nesprovodiva ideja. Otvoreni smo za rješenje i otvoreni smo da vidimo kakav je dogovor između Beograda i Prištine, a znamo i da neće biti dogovora, ako nema pregovora", rekao je Scatt.

Dok je ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin odbacio spekulacije da bi Moskva mogla da "trguje" sa Zapadom po pitanju Kosova. On je za "Politiku" rekao da je Rusija spremna da pomogne Srbiji u onoj mjeri u kojoj ona to zatraži.

Jelena Đorđević, RTK2