Nakon otkazivanja samita u Parizu

Samit u Parizu, na kojem je, u prisustvu francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i njemačke kancelarke Angele Merkel, trebalo da se sastanu najviši predstavnici Srbije i Kosova, odložen je, potvrđeno je u press službi nemačke Vlade za Deutsche welle. Poznavaoci političkih prilika smatraju da otkazivanje ovog sastanka neće uticati na postizanje pravno obavezujućeg sporazuma.

"Tačno je da će sastanak u Parizu, najavljen za 1. jul, biti odložen", navodi se u odgovoru press-službe njemačke vlade, na pitanje Deutsche wellea i dodaje da će Njemačka i Francuska ostati u bliskom kontaktu sa Kosovom i Srbijom.

Na mogućnost odlaganja sastanka u Parizu upozorio je i premijer Kosova Ramush Haradinaj.

"Ako pripreme teku dobro, sigurno će se održati, ali ako one doći do odlaganja. Na Kosovu postoji koordinacija među zvaničnicima koji će otići u Pariz, ja ne brinem o tome", rekao je Haradinaj.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je ranije ocjenio da se sastanak gotovo sigurno neće održati, jer prištinska strana ne želi da razgovara o važnim pitanjima, prije svega o ukidanju takse na robu iz Srbije i BiH.

"Ali, mislim da su Nijemci i Francuzi sada dobro razumjeli ko je taj ko ne želi dijalog, ko ga koči i ko bi želeo da se umjesto Evrope neko drugi bavi tim pitanjem. Ne kažem da neko drugi ne bi trebalo da se pita, ali oni žele samo taj drugi da se pita", naglasio je predsjednik Srbije.

Iako je samit u Parizu otkazan, Evropska unija i SAD neće odustati od zahtjeva za postizanjem pravno obavezujućeg sporazuma, smatra profesor Ustavnog prava Mazllum Baraliu.

"Ako postoji obostrana volja, vrijeme je da dijalog dobije epilog. To traži i Evropska unije i SAD, međunarodna zajednica upšte. Meni se čini da ne postoji dovoljna spremnost nijedne strane, pogotovo Srbije, da se pristupi ovoj fazi, a to podrazumjeva ono što i govore naši predstavnici, da se postigne neko kompromisno rješenje koje podrazumjeva da je teško, a to se izbjegava zbog internih potreba, ali i zbog eventualnih vanrednih izbora koji su mogući i u Srbiji i na Kosovu", dodao je Baraliu.

Portparolka Evropske Unije Maja Kocijančič je izjavila za "Kohu" da Priština i Beograd moraju odmah da se vrate za pregovarački sto i postignu sveobuhvatan i pravno obavezujući sporazum o potpunoj normalizaciji odnosa. Taksa nije samo uzrok blokade dijaloga, već i razlog za blokiranje evropskog puta Kosova, rekla je Kocijančič.

Marko Zakić, RTK2