Mišljenje analitičara

Sveobuhvatni sporazum Kosova i Srbije ne može biti postignut bez razmjene teritorije. Model "Dvije Njemačke" je možda i najbolje rješenje, ali su političari prerano odustali od tog prijedloga, ovako sagovornici RTK2 vide moguća rješenja normalizacije odnosa Prištine i Beograda.

Politički analitičar iz Prištine Fisnik Halimi vjeruje da je aktuelna vlast u Srbiji spremna na dogovor sa Kosovom, ukoliko on podrazumjeva razmjenu teritorije.

"Ostajem pri stavu da će se do normalizacije doći time što ćemo imati razmjenu teritorije između Srbije i Kosova. Mislim da je to jedina realna opcija, jer svaki proces koji bi značio normalizaciju dvije strane mora biti izglasan u Ujedinjenim nacijama. Treba imati saglasnost SAD-a, ali i Rusije i Kine. Vjerujem da će Rusija i Kina podržati prijedlog koji bi bio prihvatljiv za Srbiju", tvrdi Halimi.

Kiparski model rješenja je zamrznuti konflikt, ocjenjuje politikolog iz Beograda Cvijetin Milivojević i dodaje da bi za srpsku vlast bio prihvatljiv model "Dvije Njemačke".

"Republika Kipar, iako članica Evropske unije, podrazumjeva da je cio Kipar pod njenim suverenitetom, dok građani sjevernog dijela Kipra – Turci, smatraju da je to posebna država. To je jedan primjer zamrznutog konflikta. Njemački model ne mora da bude loš ni za srpsku ni za albansku stranu, ako sagledate kompletan model dvije Nemačke. Nažalost, mislim da političari u Beogradu, a pogotovu u Prištini, istrgnuto iz kontesta vide Njemački model, jer su to bile dvije posebne države, koje se međusobno nisu priznavale", rekao je Milivojević.

Halimi navodi da ideja o razmjeni teritorija nije moderno, ali je jedino realno rješenje odnosa Prištine i Beograda.

“Što se tiče multietničnosti Kosova i Srbije, postoje 22 nacije koje žive u Srbiji, dok će na Kosovu i dalje biti između 50-60 hiljada Srba, ali i svih drugih manjina. Treba da vidimo šta je realna opcija, a šta nije i kako dalje, jer bez ovog dogovora ni Kosovo ni Srbija ne mogu napredovati ka Evropskoj uniji, što je preduslov da ljudi opstanu na ovim prostorima", dodao je Halimi.

Profesor univerziteta "John Hopkins" u Vašingtonu Daniel Serwer kaže da sporazum između Kosova i Srbije ne može da se postigne ukoliko se sa tim ne slože Sjedinjene Američke Države, dok profesor Nikolaos Cifakis, sa Univerziteta Peloponez i profesor Florian Bieber, sa Univerziteta u Gracu ocjenjuju da promjena granica i zamrznuti konflikt nisu rješenje kosovskog problema i izlaz vide u osnaživanju evropske perspektive.

Marko Zakić, RTK2