Koordinator Foruma za etničke odnose iz Beograda

Dobar poznavalac političkih prilika i koordinator Foruma za etničke odnose iz Beograda Dušan Janjić ocjenjuje da su Njemačka i Francuska preduzeli ozbiljne pripreme za sastanak u Parizu 1. i 2. jula. S druge strane, politikolog iz Prištine Ramush Tahiri pozitivno ocjenjuje učestale sastanke kosovske delgacije sa zvaničnicma Njemačke, koja, prema njegovim riječima, preuzima glavnu ulogu u rješavanju spora između Kosova i Srbije.

Uoči predstojećeg satanka u Parizu, gdje bi Kosovo i Srbija trebali da pronađu rješenje za nastavak dijaloga, delegacija Srpske liste boravi danas u Berlinu, a već sutra će sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel sastati i premijer Kosova Ramush Haradinaj.

Dušan Janjić očekuje da na sastanku sa političkim predstavnicima Srba sa Kosova, Njemačka želi da razjasni djelovanje Srpske liste u Vladi Kosova.

“Ovo je početak uvođenja Srpske liste u dijalog Kosova i Srbije, makar konsultativno”, kaže Janjić i dodaje da će najveći problem biti ubjediti Vladu Kosova da ukine takse, kako bi se nastavio dijalog.

Janjić smatra da će zemlje Kvinte, nakon sastanka u Parizu, definisati dalju politiku prema Kosovu i Srbiji. On navodi i da je dijalog između Prištine i Beograda u blokadi, od kako su predsjednici Kosova i Srbije, Hashim Thaçi i Aleksandar Vučić, počeli da pričaju o razgraničenju.

Prema njegovoj ocjeni, sada će Kosovo i Srbija morati da pronađu novi format za nastavk razgovora.

“Ali prije toga mora da se popišu obaveze koje su obje strane prihvatile a nisu primjenile, jer i to će biti dio završnog sporazuma. Ja ne isključujem da ta završnica bude neka vrsta mini okruglog stola ili dva sastanka na najvišem nivou. Niko više nema vremena da čeka, Vašington hoće riješenje kakvo god ono bilo. Do toga je došla i Evropska unija, hoće da presjeku problem, ako postoji spremnost za ulazak u EU nastaviće se dijalog. Ovo je ozbiljna prekretnica, Pariz nije jedan u nizu sastanaka, taj sastanak može da propadne ali će poslije glavne posljedice snositi lideri Kosova i Srbije”, ocjenjuje Janjić u izjavi za Radio Kosovo 2, program na srpskom jeziku.

A politikolog sa Kosova Ramush Tahiri napominje da Kosovo nema usaglašen stav kada je u pitanju nastavak dijaloga.

“Iako postoji platforma za dijalog, stavovi nisu usaglašeni, posebno sa Srpskom listom. Srpska lista i Srbija žele da razgovaraju o statusu Kosova, dok Priština želi da vodi tehnički dijalog koji vodi ka priznanju Kosova i uspostavljanju diplomatskih odnosa”, kaže Tahiri. On zaključuje da dijalog nema alternativu, te da kosovski i srpski zvaničnici treba da izbjegavaju zapaljive izjave putem medija.

“Interes Kosova i Srbije je uspostavljanje normalnih odnosa u dobrobit svih građana. Sporazum treba da budu u korist građana i ako to bude cilj, ne treba težiti konačnom riješenju, ako ne može da se postigne, treba nastaviti dijalog i postepeno rješavati stvar po stvar”, smatra Tahiri.

A Dušan Janjić navodi da su uz SAD, Njemačka i Francuska preuzele vodeću ulogu među zemljama Kvinte, te da lideri sa Kosova i iz Srbije ne treba da izgube njihovo povjerenje i strpljenje.

"U suštini to bi uticalo na kredibilitet Francuske i Njemačke, a ko to ne zna šta znači nije naučio ništa iz bombardovanja '99. I bolje da ne provjerava. U međunarodnim odnosima kada narušite kredibilitet jakih spremite se za žestoki odgovor”, kaže Janjić.

Sastanku u Parizu, prethodili su razgovori držvanog vrha Kosova i Srbije u Berlinu, takođe na inicijativu predsjednika Francuske Emmanuela Macrona i njemačke kancelarke Angele Merkel. Inače, dijalog između Prištine i Beograda je u blokadi od novembra prošle godine, kada je Vlada Kosova donela odluku da uvede takse na uvoz robe iz Srbije i BiH.

Sandra Cvetković, Radio Kosovo 2