U povodu obilježavanja Dana oslobođenja Dragaša opština priprema kulturno-umjetnički program, tradicionalni turnir pelivana i trku konja, a biće i otkriven spomenik Ademu Jashariju na gradskom trgu.

Prema agendi proslave Dana oslobođenja Dragaša, tačno u podne 15. juna, poslije kulturno-umjetničkog programa, na novoimenovanom  trgu Adem Jashari biće svečano otkriven spomenik legendarnom komandantu Oslobodilačke Vojske Kosova (UÇK) uz prisustvo zvaničnika centralne vlasti Kosova. 
Spomenik od bronze Adema Jasharija poklon je odbornika Demokratske Partije Kosova u opštini Prizren Alusha Shale, a izrađen je u Turskoj. Postavljanje spomenika je proteklih mjeseci privukao pažnju javnosti a zahvaljujući huškaćkoj kampanji na društvenim mrežama međuetnički odnosi u opštini Dragaš bili su ovim povodom veoma napeti. Pod nazivom "Bac! Stop vo Dragaš!" pokrenuta je i online peticija protiv podizanja spomenika Adema Jasharija. Reakcija svih političkih partija da se javno ograde i osude ovakav čin je izostao.  
Vijest o napetoj situaciji u dragaškoj opštini prenjeli su svi kosovski mediji. Međuetnički odnosi koji se tokom proteklih godina poboljšavali, narušeni su u samo jednom danu.
Šest odbornika manjinskih zajednica je napustilo sjednicu SO Dragaš na kojoj se se glasalo o prijedlogu Udruženja veterana OVK o postavljanje spomenika Adema Jasharija na gradskom trgu, dok dvoje koje je prisustvovalo nije učestvovalo u glasanju. Uprkos tome, gradska skupština je sa 18 glasova za i dva uzdržana usvojila prijedlog.
Odbornici iz redova manjinske zajednice, kao i mnogi građani Gore, ističu da možda nije bio pravi momenat za postavljanje spomenika, ali da su svijesni su da je njihova država Kosovo, da su spremni djeliti i dobro i zlo sa komšijama Albancima, te da međuljudski odnosi ne mogu biti talac minorne grupice ljudi koju Goru pokušavaju vratiti u 90-te godine.
Od planiranih aktivnosti proslave Dana oslobođenja, pored otkrivanja spomenika, istog dana sa početkom od 17 časova  na mjestu Mejdan biće organizovana utrka konja, a četiri dana kasnije, u nedjelju sa početkom od 11 časova na gradskom stationu, tradicionalni turnir pelivana na kome su učešće pored domaćih  potvrdili i pelivani iz Albanije, Makedonije, Bugarske i Turske.