Raskinut ugovor o izgradnji

Građevinski radovi na kulturnim i sportskim objektima u selima Mušnikovo i Gornje Ljubinje kod Prizrena su prekinuti. Dva projekta nisu finalizovana, iako su njihove izgradnje započele 2011. godine.

Čak su i nedavno vlasti opštine Prizren najavile da su raskinule ugovore sa ekonomskim operaterima koji su izvodili radove te da će osiguranjem finansijskih sredstava otvoriti novi tenderi za njihov završetak.

"Poslovi na kulturno-sportskim objektima u selima Mušnikovo i Gornje Ljubinje su prekinuti zbog nedostatka ozbiljnosti i neodgovornosti operatora koji su započeli radove. Iz tog razloga smo raskinuti ugovore sa tim firmama. Postupak osiguranja dodatnih sredstava i otvaranje tendera planiramo da uradimo rebalansom budžeta", rekao je u pisanom odgovoru direktor Direktorijata za kulturu, omladinu i sport, Arhim Ajazi, prenosi list "Koha Ditore".

Dva navedena objekta su u izgradnji još od 2011. godine.

U izvještaju iz 2011. godine o radu Direktorijata za kulturu, omladinu i sport u dijelu gdje se opisuju kapitalne investicije na kulturnim i sportskim infrastrukturama u ruralnim područjima pojavljuju se i projekti za izgradnju sportsko-kulturnog centra u Mušnikovu i Gornjem Ljubinju, gdje piše da je za izgradnju objekta u Mušnikovu osigurano 100 hiljada eura nakon rebalansa budžeta, dok je za objekat u Gornjem Ljubinju izdvojeno 80 hiljada eura iz vladinog granta.

Nerealizacija na vrijeme ovih projekata je natjerala predstavnike opozicije u Skupštini opštine Prizren da reaguju. Arben Rexhaj iz pokreta "Vetëvendosje" je rekao da slučaj kulturnih i sportskih objekata u Mušnikovu i Gornjem Ljubinju još jednom pokazuje institucionalnu neefikasnost i neodgovornost prema građanima.