U okviru projekta „Nemoj da zakasniš“ u zdravstvenim ustanovama u Prizrenu i Dragašu su sprovedene akcije preventivnog pregleda žena kako bi se predupredio rak dojke, opaka bolest od koje umire sve više žena svake godine.

U Prizrenu su predstavljenii rezultati trodnevnog projekta koji su podržale njemačka i francuska ambasada, a čiji je cilj podizanje svijesti o značaju redovnog pregleda i prevencija raka dojke. Od četvrtka do subote pregledano je oko 50 žena.
Inicijator projekta, Duda Balje iz Demokratske stranke Bošnjaka i poslanica u prethodnom skupštinskom sazivu, zadovoljna je odazivom žena. Veliki broj žena se prijavio, a za tri dana je pregledano 50 pacijentkinja.
“Rak dojke je vrlo opasna bolest, ali to je izlječiva bolest. Poruka koja proizilazi iz ovog projekta i sam naziv projekta “Nemoj da zakasniš”, je to da apelujemo na sve žene, na njihove sestre, majke, kćerke, komšinice, svu njihovu bližu i širu rodbinu, da se na vrijeme pobrinu o sebi,” rekla je Duda Balje.
Paralelno sa pregledima, studenti medicine i sociologije su sproveli istraživanje kako bi bilo prikupljeno više informacija o medicinskom i društvenom aspektu ovog problema.
Jedan od sedam ljekara koji su učestvovali u projektu, Shpresa Goqaj, kaže da, iako uslovi rada uvijek mogu biti bolji, za prevenciju je potrebna samo spremnost pacijentkinja da dođu na prvi pregled.
“Mislim da ima efetkta to što je sve bilo organizovano, u smislu ove inicijative i podrške ambasada. Ipak, mislim da je jedan drugi faktor evidentan, to je da se žene plaše i nećkaju se oko toga hoće li doći na pregled", rekla je Shpresa Goqaj, radiolog u Prizrenu.
Ovoj akciji su prisustvovali i ambasadori Francuske i Njemačke, Mariz Davije i Peter Blomajerm čije su ambasade podržale projekat. Oni su istakli da je pored borbe protiv raka dojke cilj porjekta bio da se sve zajednice na Kosovu udruže na rješavanju zajedničkih problema, po uzoru na Njemačku i Francusku nakon Drugog svjetskog rata. Inače, oni nsu bili zadovoljni ovim aspektom projekta, jer ljekari i studenti iz srpske zajednice nisu priključili projektu.
Dragana Đukić