Danas vanredna sjednica Skupštine

Odbornici u Skupštini Prizrena iz redova opozicije na vanrednoj sjednici koja će se održati u četvrtak zatražiće ostavku predsjednika opštine Prizren, Ramadana Muje. Demokratski savez Kosova (LDK), Pokret Samoopredjeljenje, Demokratska unija i Konzervativna partija su se udružile radi obaranja Ramadana Muje, ne odbacujući demonstracije kao i bojkot rada u opštinskoj skupštini.

Arbër Rexhaj iz Pokreta "Samoopredjeljenje" izjavio je za list "Blic" da će na narednoj sjednici odbornici "Samoopredjeljenja" zatražiti momentalnu ostavku Ramadana Muje kao "nužnost pošto je osuđen na dvije i pol godine zatvora i također za kršenje koje je uradio 'suspenzijom' svoje pozicije".

"Mislimo da on nema ni zakonska ovlaštenja ni moralno da vrši dužnost predsjednika. Mjesto za jednog osuđenog je u zatvoru i ni na koji način kao vođa grada", rekao je Rexhaj.

Prema njegovim riječima, ako Ramadan Muja i nakon ove vanredne sjednice ne podnese ostavku, onda će Samoopredjeljenje podržati demonstracije građana.

"... Aktivna inicijativa građana za Prizren će biti podržana od strane Samoopredjeljenja. Budući da smo sada u zajedničkom bloku za ostavku Muje ili njegovo obaranje, djelovaćemo na koordinisan način svim sredstvima kako bi došli do cilja, obaranja gospodina Muje, jer građani ne žele jednog kršioca zakona", rekao je on.

Čak i odbornik iz redova LDK-a, Haziz Hodaj izjavio je za list "Blic" da glavni zahtjev opozicije u Prizrenu je da Ramadan Muja podnese ostavku na poziciju predsjednika.

"Pošto je imao hrabrosti da suspendira svoju poziciju i ostavi slobodnim organe pravosuđa, onda treba otići. Povratak je igra sa institucijama, a još više sa građanima Prizrena", rekao je on. Hodaj je rekao da ako ne podnese ostavku i nakon vanredne sjednice, onda će LDK sem podrške demonstracijama, bojkotovati i rad opštinske skupštine.

"Bojkot rada opštinske skupštine je jedna od mogućih opcija, možda najadekvatnija", rekao je on.

Inače, nakon osude predsjednika opštine Prizren, Ramadana Muje, od strane prvostepenog suda, opozicione stranke su u više navrata tražile njegovu ostavku.