U sali Doma kulture "Xhemajli Berisha" sinoć je u Prizrenu u prisustvu velikog broja javnih i političkih ličnosti Prizrena obilježena godišnjica pobjede na Čanakaleu, bitke koja je u Evropi poznatija kao Bitka na Galipolju, koja zauzima najznačajnije mjesto u turskoj, pa i historiji muslimanskih naroda ovog djela svijeta.

Skupu pod nazivom "18. mart – Dan sjećanja na šehide i Dan pobjede na Čanakale" prisustvovali su i predstavnici turskog Kfora, ambasadorka Turske na Kosovu Songul Ozan, poslanici u Skupštini Kosova, potpredsjednik opštine Orhan Lopar, kao i mnogi gosti iz drugih gradova na Kosovu i iz Republike Turske.
Organizatori skupa su bili Predsjedništvo Turskog odbora na Kosovu i kulturno-ujetničko društvo "Dogru Yol" iz Prizrena.
"Voljeti domovinu ne znači samo umrijeti za nju. Voljeti domovinu istovremeno znači i ne zaboraviti šehide. Voljeti domovinu znači junaštvo naših predaka, ljubav prema nezavisnosti i osjećaje ljubavi prema domovini prenijeti i budućim generacijama”, rekao je predstavnik Turskog Kfora u uvodnom izlaganju.
Minutom ćutanja odata je počast svim šehidima koji su dali svoj život u ovoj bici.
Prisutnima su se obratili i predsjednik Predsjedništva Turskog odbora na Kosovu, pukovnik general-štaba artiljerije Ajgun Eker kao i ambasadorka Songul Ozan koji su istakli značaj ovog historijskog datuma.
U vrlo emotivnom govoru prisutnima se obratio i kapetan u penziji Ridvan Ali koji je inače rođen u Čanakalu, a koji je predstavnik Udruženja turizma toga grada a napisao je i par knjiga o toj historijskoj bici poput knjige poezije "Predgovor Nove Turske Čanakale" i historijsku knjigu "Pjesma besmrtnog Vatana". On je u polučasovnom izlaganju, često prekidan aplauzima, uz koje je prikazan dokumentarni film o Bici na Čanakalu, pričao i o mnogim borcima sa balkanskih prostora koji su ostavili živote u presudnoj bici za opstanak Turske i muslimana.
"Sa velikim osjećajem i vjerovanjem slavimo godišnjicu pobjede u Bici na Čanakale. Ovaj datum je Dan šehida gdje slobodno živimo u Vatanu koji su nam u amanet ostavili naš velikan i lider Mustafa Kemal Ataturk, njegovi saborci i svi šehidi i gazije. Takođe se prisjećamo svih palih šehida bratskog naroda Kosova koji su zajedno sa nama, rame uz rame ratovali protiv sedam država i pali na tom ratištu ne žaleći svoje živote. Još jednom spominjemo naše velike junake sa rahmetom i zahvalnošću - neka im je vjecna slava!", rekao je Ridvan Ali.
U kulturno-umjetničkom programu učestvovalo je kulturno-umjetničko društvo "Dogru Yol" iz Prizrena, čiji su članovi iz horske i umjetničke sekcije izveli par numera.
Na kraju su podijeljene i zahvalnice u vidu plaketa svima koji su dali doprinos u realizaciji programa. Plakete su dobili predsjednik KUD-a "Dogru Yol" Tahir Ljuma, kapetan u penziji Ridvan Ali te mnogi članovi tog društva.
U holu je priređena izložba slika i fotografija sa motivima Bitke na Čanakale i priređen je prikladan koktel.
Bitka na Čanakaleu bila je jedna od najkrvavijih i najžešćih bitaka u Prvom svjetskom ratu, ali, po mnogim pokazateljima, i u historiji uopšte.
Pomorska bitka koja se odigrala između 3. novembra 1914. i 18. marta 1915. godine u Galipolju, kao i kopnena bitka koja se desila između 25. aprila 1915. i 9. januara 1916. godine, bitke su koje zauzimaju najznačajnije mjesto u turskoj, pa i historiji muslimanskih naroda ovog dijela svijeta.
Spomenute bitke imaju značajno mjesto u historiji Turske, jer osvajanjem poluotoka Galipolje Saveznici, predvođeni Britanskim carstvom, bi bili u mogućnosti nastaviti put sve do Istanbula i izbaciti Osmanlije iz tadašnjeg glavnog grada spomenute zemlje. Time bi i Turska, kao i mnoge zemlje tog dijela svijeta, potpala pod kolonijalni jaram.
U ovoj bici je učestvovalo i između 15 i 20 hiljada Bošnjaka koji su životima branili Osmansko carstvo.