I dalje bez asfaltiranog puta

Granični prijelaz između Kosova i Albanije u blizini sela Globočice u Gori i Borja kod Kuksa, otvoren prije četiri godine, i dalje je bez asfaltiranog puta što je razlog slabe prohodnosti.

Trenutno se preko ovog prijelaza saobraća samo pješice a za prevoz robe se i dalje koriste konji i magarci.
Opština Dragaš uz svog budžeta nije izdvojila ni centa kako bi se izgradio put do granice sa Albanijom.
Hyrmet Aliaj iz Borja kod Kuksa koji često boravi na Kosovu kaže da je veoma otežano obavljati neke poslove zbog nedostatka puta od granice do glavnih saobraćajnica u Gori.
"Nedostatak puta sputava stanovnike Borja, Oreške i Crnoljeva, kojih ima više od 3 hiljade, da kroz trgovinu zarade i sklope mnoge poslove u Dragašu, pošto im je Kuks daleko da bi trgovali sa njim", rekao je on.
Sa otvaranja prijelaza kod Globočice
I ostali stanovnici koji dolaze sa one strane granice su rekli da je Vlada Albanije dala garancije da će ovo područje od Kuksa biti povezano asfaltiranim putem, ali takav korak, prema njihovim riječima, trebali bi preduzeti i u opštini Dragaš.
"Nadamo se da će uskoro, a možda čak i ove godine, biti završeno asfaltiranje puta do Šištevca. Doboro bi bilo da ranija inicjativa lokalne vlasti u Dragašu o izgradnji puta do granice, bude provedena što prije, pošto će to direktno uticati na  ekonomski razvoj ova dva područja", zaključuje Shkëlqim Olluri, koji petkom prelazi granicu sa Kosovom kako bi prodavao krompir.
Stanovnici okolnih sela u Dragašu su nezadovoljni ignorisanjem lokalnih i centralnih vlasti, koji, prema njihovim riječima nisu zainteresirani za poboljšanje infrastrukture u pograničnom pojasu.
"Ovaj put se definitivno treba regulisati, što prije, to bolje. Sve bi to olakšalo život stanovnicima dviju pograničnih područja", istaknuo je Šaban Kalješi, mještanin Globočice.
S druge strane, Shehadin Tërshnjaku, potpredsjednik opštine Dragaš je obećao da će se opštinska vlast, u saradnji sa višim instancama države Kosovo angažirati oko regulisanja putne infrastrukture od sela Globočica sve do ovog graničnog prijelaza. Međutim, on nije precizirao kada bi se to moglo realizirati.
"P poboljšanje putne infrastrukture u ovom području je od životnog značaja. No, uprkos ovoj konstataciji, ukoliko nam ne bude pritekla u pomoć centralna vlast, budžetom kojeg imamo ne možemo rješiti ovaj problem, koji zahtijeva velike izdatke", podvukao je Tërshnjaku.

Izvor: Koha.net