Polaganjem vijenca na spomenik palim borcima, bivšim učenicima Tehničke škole "11. mart" započet je program proslave Dana škole.

Proslavi su pored gradonačelnika Prizrena Ramadana Muje prisustvovali i ministar obrazovanja u Vladi Kosova Ramë Buja sa zamjenikom Usmenom Baldžijem kao i mnogi bivši i sadašnji profesori ove škole, roditelji učenika i mnogobrojni građani Prizrena.
Ministar Ramë Buja je u svom obraćanju, između ostalog, istakao značaj obrazovanja mladih generacija u savremenim uslovima koje mnoge visokoobrazovne škole na Kosovu nude, a među nijma je i srednja i više tehnička škola “11. mart” u Prizrenu.
“Moderne učionice, kabineti i stručno nastavno osoblje garancija su za mnoge dolazeće generacije da će ovdje steći visoko obrazovanje i time doprinijeti boljoj budućnosti svih građana Kosova. Mnogi bivši učenici ove škole su u pravednoj borbi za slobodu Kosova dali i svoj mladi život”.
Sličnim govorom prisutnima se obratio i  dr Ramadan Muja, gradonacelnik Prizrena naglasio da je obrazovanje mladih budućnost svake države pa i  Kosova.
Razne sekcije ove škole pripremile su zanimljiv kulturno-umjetnički program u kojem su predstavile neke od svojih talentiranih učenika u raznim oblastima. U holu škole su bili izloženi crteži, slike i  razne drvene makete koje su pripremili učenici ove škole.
Takođe su gosti u pratnji domaćina posjetili radne kabinete u kojima se odvija praktična nastava i gdje su se na licu mjesta upoznali sa radom, sposobnošću kao i uslovima za učenike završnih razreda ove škole.
Nakon svečanosti koje su se održavale u prostorijama škole u prijepodnevnim časovima drugi dio kulturno-umjetničkog programa se odvijao u Domu kulture “Xhemajli Berisha”.
Najprije je u sali prikazan dokumentarni film o lošim uslovima albanskih učenika tokom devedesetih godina kada se nastava izvodila po privatnim kućama ili džamijama a onda i poslijeratno moderno obrazovanje u savremenim uslovima.
U filmu su i kadrovi koji prikazuju borce UÇK-a za slobodu Kosova iz sela Jeshkova kraj Prizrena, gdje su među poginulim bili i nekadašnji učenici ove škole.
Nakon dokumentarnog filma prisutnima su se obratili Xhemal Susuri direktor škole kao i gradonacelnik Prizrena dr Ramadan Muja koji su ponovili značaj ove obrazovne ustanove za razvoj obrazovanja u regionu Prizrena.
U nastavku programa učenici ove škole iz recitatorske, muzičko-horske sekcije i  folklora su se predstavili prisutnima izvođenjem dva recitala kao i dva narodna kola koji su za svoje izvođenje dobili velike aplauze.
U Tehničkoj školi “11. mart” nastava se izvodi i na bosanskom jeziku. Ima sedam odjeljenja a uslovi za rad su mnogo bolji i kvalitetniji za razliku od ranijih godina.
“Svake godine se dograđuju i uljepšavaju učionice ili kabineti za praktičnu nastavu učenika a i inventar je potpuno novi te naši učenici, kao i svi ostali učenici imaju odlične uslove za rad. Imamo zadovoljavajući broj naših profesora koji zadovoljavaju stručne kriterijume ove škole jer su svi naši profesori sa završenim fakultetom poput elektro-mašinskih i saobraćajnih inžinjera, a imamo i  profesore engleskog jezika tako da je nastavni kadar na bosanskom jeziku i više nego zadovoljavajući. U ovoj školi imamo mnoge atraktivne smjerove poput elektro, dizajn- softvera, koji je ove godine otvoren po prvi put, saobraćajni smjer, koji nalazi na veliki broj interesovanja učenika prilikom upisa u ovu školu naročito na bosanskom jeziku, a tu je i mašinski smjer. Ja sam neposredno uključen u nastavno-obrazovni proces u mnogim školama u gradu tako da u kontinuitetu pratim proces rada na bosanskom jeziku i mogu reći da možemo biti zadovoljni radom u afirmaciji nastavno-obrazovnog procesa na bosanskom jeziku u mnogim školama u gradu”, kaže profesor Nebija Aljilji.
Srednja i Viša tehnička skola ”11.Mart” u Prizrenu ima preko 1500 učenika u kojoj nastavu, osim na albanskom jeziku pohađaju i  učenici na turskom i bosanskom jeziku.