Još uvijek se nezna ko će biti!

Demokratska partija Kosova iako je okončala cio unutarni izborni proces, ipak neki najveći ogranci ove partije u zemlji i dalje imaju problema. Prizren i Vitina su dva ogranka, koji i dalje nemaju predsjednike, zbog povećih problema u ovim ograncima. Štoviše, još uvije se nezna kada će biti održani izbori za predsjednika u ova dva ogranka.

Ništa u boljoj poziciji nije ni i izborni proces u Vitini, gdje neki podogranci imaju nesuglasice sa tamošnjim trenutnim predsjednikom, Nexhemdinom Arifijem. Osim ove dvije opštine, i opština Gnjilane nije okončala izbore u svom ogranku, ali kašnjenja u ovoj opštini za razliku od Prizrena i Vitine može se reći da su više administrativne prirode.

Neslužbeno se saznaje da su izbori u Prizrenu blokirani sa centralnog nivoa, zbog istrage s kojom se suočava aktuelni predsjednik ove opštine, Ramadan Muja. Predsjednik Muja i dalje ima naklonost premijera Hashima Thaçija za ponmovni odabir na tu funkciju u prizrenskom ogranku, ali podizanje optužnice od strane Osnovnog Tužilaštva je dovelo do toga da šef ne prenagljuje sa odlukom, rekao je blizak izvor lista ovom procesu, piše "Zëri".

"Razlog zašto se izbori još uvijekj ne održavaju, je taj što se čeka da kandidaturu za izbore  objavi Ramadan Muja", rekao je izvor. No, prema tom izvoru, ipak je Thaçi taj koji će na kraju +imenovati' svog omiljenog kandidata. U trci za prvog čovjeka partije u Prizrenu su i Nijazi Kryeziu i Nait Hasani.

Sam Muja se nije želio izjasniti da li je odlučio da se kandiduje za predsjednika ogranka. "Moja je stvar da li ću se kandidovati ili ne. A zašto se ne održavaju izbori, pitajte u predsjedništvu", rekao je za "Zëri", predsjednik Muja.

Ni Nait Hasani nije želio govoriti o ovom pitanju. "Radije ne bih", rekao je Hasani.

I članovi centralnog predsjedništva PDK-a, nisu bili voljni za razgovor. Hajredin Kuçi, potpredsjednik partije je rekao da nije upoznat zašto ima kašnjenja u izboru predsjednika pojedinih ogranaka. "Neznam zašto se proces odužio, sigurno je bilo potrebe za unutrašnjim konsultacijama".

Ali Basri Musmurati, koordinator izbora PDK-a, je kazao za list da još uvijek nije došlo vrijeme za odabir predsjednika ogranka u Prizrenu.

"Proces nije blokiran, ali prosto još uvije nije došao red. Vjerujem da ćemo se sljedeće sedmice dogovoriti o datumu održavanja izbora", rekao je Mumurati.

Upitan je li će PDK dozvoliti aktulenom predsjedniku Ramadanu Muji da se ponovno kandiduje za predsjednika ogranka, iako se nalazi u istražnom procesu, Mumurati je rekao "da dok nema sudske odluke o njegovoj krivici, on ima pravo da se kandiduje".

Što se tiče opštine Vitine, sukobi između podogranaka sa aktulenim predsjednikom Nexhemdinom Arifijem su bili i javni, gdje su samo prije nekoliko dana, neki podogranci optužili predsjednika za poticanje mržnje i nasilja unutar stranke i zahtijevali njegovu ostavku.
 
No, ove čarke, Musmurati prolaznim i malim nesporazumima.

"Bilo je malih nesporazuma, ali su omekšali i nadam se da su prošli. U ovoj opštini su ostala još dva podogranka da završe sa izborima i uskoro će biti održani i oni za predsjednika ogranka", rekao je Musmurati.