Škola baleta u Prizrenu

U okviru muzičke škole “Lorenc Antoni” u Prizrenu postoji i škola baleta koja će od septembra dobiti nove prostorije u slopu aneksa ove škole.

Osnovnu i srednju muzičku školu “Lorenc Antoni” u Prizrenu koja ima trideset zapošljenih nastavnika, pohađa oko 300 učenika. Nastava je podijeljena po odsjecima, poput odsjeka za klavir, gitaru, violinu, violončelo, flautu...
Od septembra u ovoj školi, u novoj prostoriji koja je u sklopu aneksa, počela je sa radom i  škola baleta.
Jedan od dvojice profesora baleta je Husen Podrimqaku iz Prištine koji predaje klasičan balet.
“Ako uporedimo Prizren sa drugim kosovskim gradovima mogu s ponosom reći da je ovdje veliko interesovanje za balet i da imamo dosta polaznika, a ono što ga još više izdvaja od drugih gradova je podjednaka zainteresovanost djevojčica i dječaka”, kaže profesor Podrimqaku.
Klasičan balet se uči od osnovne muzičke škole, znači učenici od svoje desete godine do 15-e godine u srednjoj školi, do diplomiranja. Profesor Podrimqaku radi sa učenicima tri dana nedjeljno dok u naredna tri dana balet predaje njegov kolega iz  Prizrena Salajdin Kiqe.
Profesor Husen Podrimqaku
“Od prvog do osmog razreda imamo oko 75 učenika i redovno učestvujemo na raznim svečanostima. Srednja škola je krajnje školovanje u baletu tako da poslije 15-e godine nema drugih škola i to je krajnje što se putem škola nauči u baletu. Za nastavak postoje mnoge Akademije koreografije kojih ima u regionu, poput onih u Tirani, Skoplju, Zagrebu... gdje se uči koreografija”, ističe profesor baleta.
Časovi baleta su obavezni uz taktove klavira poznatih svjetskih kompozitora klasične muzike - Mozarta, Schuberta, Beethovena...
“Poručio bih omladini da se bave baletom jer, iako će ovo nekome  zvučiti smiješno, balet pomaže održavanju ljudskog tijela, njegovoj lijepoj muskulaturi, mentalnoj i psihičkoj stabilnosti, i kako sam negdje skoro pročitao, pomaže u izbacivanju negativne energije i smanjenju stresa”, rekao je za naš portal profesor baleta Husen Podrimqaku.