Od mnogih kulturno-umjetničko-sportskih manifestacija povodom 5 godina nezavisnosti Kosova koje su se širom Kosova, samim tim i u regionu Prizrena odvijale od 15.-17. februara jedna od zanimljivijih još uvijek traje. Riječ je o izložbi fotografija, novinskih čanaka, slika i eksponata pod nazivom "USA for Kosova" (Amerika Kosovu), autora dr Rize Sadikua, prezentirana u Art centru "Evropa" (bivši kino "Radnik").

Među eksponatima koji privlače pažnju posjetilaca izložbe su uniforme boraca UÇK-a, učesnika rata na Kosovu, porijeklom iz SAD-a.
Autor izložbe dr Riza Sadiku, za naš portal govori o nekim aspektima izložbe:
"Tematska izložba Amerika Kosovu ima za cilj da pomoću dokumenata, novinskih članaka, fotografija, video-snimaka i  trodimenzionalnih eksponata prikaže doprinios američke administracije preko naše albanske emigracije u rješavanju težnji albanskog naroda. Tu se pominju Predsjednik SAD-a Teodor Ruzvelt, Wilson Woodrow pa sve Georgea Busha – JR".
Prema Sadikuu, aktivnost albanske emigracije je višedimenziona i  nemoguće je prikazati, kako je dodao, samo ovom tematskom izložbom.
"Pokušali smo da na ovaj način prikažemo dešavanja u tom periodu na jedan institucionalan način. Ističemo da nismo bili u stanju da uključimo sve relevantne činioce i značajne ličnosti u okviru ove izlozbe zbog nedostatka finansijskih sredstava. Svjesni nedostataka, mi ćemo u skorijoj budućnosti učiniti sve kako bi promovisali sve državnike i ugledne svjetske institucije koji su godinama pomagali rješavanje albanskog pitanja na Balkanu", kazao je dr Riza Sadiku.
Ovu izložbu je podržalo Ministarstvo kulture, omladine i sporta i trajaće još nedjelju dana, otvorena je za posjetioce svakog radnog dana od 10 do 17 časova.