U okviru projekta monitoringa opštinskih vlasti u Prizrenu, nevladina organizacija "Ec ma ndryshe", realizirala je okrugli sto na temu "Saradnja medija i civilnog društva u transparentnosti vlasti".

Panelisti okruglog stola su bili: Ismet Kryeziu, izvršni direktor Demokratskog Instituta Kosova, Arben Ahmeti, šef Asocijacije nezavisnih novinara Kosova i Ymer Berisha, šef kancelarije za informisanje opštine Prizren.
U uvodnom dijelu Hajrulla Qeku, šef organizacije "Ec ma ndryshe" kazao je da je projekat nadgledanja transparentnosti počeo sa realizacijom marta prošle godine i ima za cilj podizanje nivoa transparentnosti loklanih vlasti te poboljšanje procesa doonošenja odluka. On je naglasio i potrebu pronalaženja modaliteta zajedničkog djelovanja medija i civilnog društva.
"Ne postoji stuktuirana strategija medija i nevladinog sektora, tako da ta činjenica umanjuje njihov utivcaj na rad lokalnih organa. U tom pravcu treba uložiti sve napore i pronaći najbolje modele zajedničkog djelovanja, kako bi se građani mobilizirali i uticali na što bolje upravljanje lokalnih vlasti”, naglašava Hajrulla Qeku.
Arben Ahmeti, ispred Asocijacije nezavisnih novinara Kosova, kazao je da lokalni mediji još uvijek nisu svjesni svoje uloge te koliko mogu da utiču na rad lokalnih vlasti i koliko mogu pomoći građanima Prizrena, bez obzira što nacionalni mediji nerijetko umanjuju značaj lokalnih medija.
"Veoma važno je da nacionalni mediji u Prištini pojačaju svoje kapacitete preko svojih dopisnika iz Prizrena", naglasio je Ahmeti. 
Na skupu su predstavnici loklanih medija, civilnog društva i opozicije, kazali da često izostane transparentnost lokalnih vlasti, naročito kada se radi o objavljivanju konkursa za nabavku i njihovih budžetskih izdvajanja.
Novinar Fisnik Minci, iznio je prijedlog da bi nevladine organiizacije i institucije trebali da podrže i ohrabre novinare koji se bave istraživačkim novinarstvom ozvaničenjem jedne nagrade za njihov profesionalan rad. 
Predstavnik bošnjačkog civilnog društva Refik Kasi, istakao je problem zvanične web-stranice SO Prizren, gdje je bosanski, kao zvanični jezik izvještavanja, izostavljen.
"Ukoliko nema zvaničnog bosanskog jezika na oficijelnom sajtu opštine, koji je priznat kao jedan od opštinskih zvaničnih jezika, onda neka informacije budu na engleskom i albanskom jeziku", rekao je Kasi.
Opšinski šef kancelarije informisanja Ymer Berisha, izrazio je žaljenje što na njihovoj zvaničnoj stranici nema informacija na bosanskom, naglašavajući da za to nedostaju sredstva iz budžeta.
On je obećao da će u narednom periodu sa svojim saradnicima raditi na poboljšanju opštinskog web-portal a u cilju blagovremenog informisanja na svim jezicima zajednica koje žive u Prizrenu.
Jedan od faktora, prema novinaru Rami Berishi, koji bi uticao na veću transparentnost medija, je nedostatak partnerstva između medija i organizacija koje realiziraju projekte monitoringa. Iz tiha razloga, dodao je on, lokalni mediji su ćesto samo hroničari aktivnosti lokalnih vlasti.
Dok je Ismet Kryeziu iz Demokratskog instituta Kosova istakao da je saradnja medija i civilnog društva od izuzetne je važnosti u procesu jačanja transparentnosti u lokalnim vlastima.
Direktor NVO "Ec ma ndryshe" Hajrulla Qeku je poslije održane debate za naš portal izjavio da je diskusija bila veoma interesantna sa dosta provokativnih pitanja i konkretnih alernativa - odgovora.
Hajrulla Qeku
"Ono što poslije ove debate može biti zaključak je da ukoliko nastavimo da radimo bez koordinacije između civilnog društva i medija, neće biti željenih efekata u donošenju važnih odluka. Na debati su, između ostalog, dati i konkretni prijedlozi kako se NVO sektor  sa medijima može udružiti u zajedničkoj platformi i povećati pritisak na opštinsku strukturu vlasti kako bi poboljšali transparentnost u radu. Ima dosta primjera lošeg upravljanja od strane vlasti, raznih zloupotreba sa javnim fondovima i tajnih odluka u kojima su građani totalno neinformisani.
Mislim da Prizren ima kulturu demokratije čije građanstvo ima svoje viđenje javne kritike, a ono što nam nedostaje posljednjih godina je ujedinjenje građanskih grupa, organizacija, novinara, NVO-sektora...  Naši konkretni planovi za ovu i naredne godine je stvaranje jedne vrste sinergije između građana, da njihove strahovi i probleme ne iznosimo  samo putem ovakvih diskusija, nego da aktivno djelujemo u tom pravcu. Naša organizacija želi pomoći u udriživanju ovakvih grupa i zajedno sa njima povećati  pritisak na opštinsku vlast, a da preko lokalne samouprave utičemo i na centralnu vlast“, rekao je  Hajrulla Qeku.
Projekat "Online transparentnost u opštini Prizren" podržali su Ambasada Velike Britanije u Prištini i Kosovska fondacija za otvoreno društvo.