Restauracijama kulturno-historijskih spomenika planiranih mnogim projektima tokom ove godine, opština Prizren želi vratiti sjaj jednog od najljepših gradova na Kosovu, po čemu je poznat i širom Evrope.

Direktor urbanizma i prostornog planiranja opštine Prizren Sadik Paqarizi  kaže da je jedan od prvih projekata u ovoj godini rekonstrukcija Evrenos-Begova džamije, u narodu poznata kao Arasta džamija, koja se nalazi u samom centru grada - preko puta glavne pošte.
To je jedan od većih projekata od mnogih koji će se realizovati u ovoj godini. Radi se o donaciji Evriopske Unije (EU) u visini od 75 hiljada eura gdje opština sudjeluje u realizaciji projekta sa oko 20 hiljada eura. Projekat je u okviru programa EU “Beautiful Kosova”. 
Projektom se predviđa restauracija minareta i izgradnja dvorišta sa stubištem, kako je ova džamija u prošlosti izgledala. I okolina džamije biće uređena, onoliko koliko u ovom trenutku dozvoljava prostor, s obzirom da džamiju okružuju  mnogi objekti.  
"Objekat bivše SDK je velikim dijelom u dvorištu ove džamije ali treba donijeti odluku na nivou opštine o uređenju tog dijela grada i eventualnog rušenja nekog objekta u blizini. To je naš najveći problem. Svjedoci smo da se u posljednjim godinama mnogo  gradilo baš u blizini mnogih monumentalnih ili kultutno-historijskih spomenika, što u mnogome kvari vizuelni dojam o objektu", kaže Paqarizi.
On ističe da je sve sve urađeno na najvišem nivou i da je  kompanija koja zastupa EU putem tendera rješila i pitanje izvođača radova, ali kada će početi radovi znaće se za par nedjelja.
Ostali projekti su takođe vezani za kulturno nasljeđe grada, naročito u historijskoj zoni grada, što je i prioritet Direktorijata urbanizma.
Sadik Paqarizi
"Cilj je obnavljanje, restauriranje te čuvanje objekata kulturnog nasljeđa našeg grada koji su na listi. Ovih dana završavamo sa restauracijom kuće Musa Shehzade, tako da će tokom naredne nedjelje biti i svečano otvaranje ovog značajnog objekta. To će ujedno biti i muzej etnografije, što će, vjerujem, biti vrlo interesantno za sve one koji obilaze Prizren. Takođe se radi i na restauraciji nekoliko starih kuća u Šadrvanu".
Od kapitalnih projekata direktor urbanizma najavljuje izgradnju velike regionalne biblioteke koja svakako nedostaje Prizrenu.
"Tokom ove godine Direktorijat za kulturu će napraviti projekat a na nama je da obezbjedimo donacije. EU je pristala finansirati  ovaj projekat a lokaciju smo već obezbjedili. Drugi projekat se tiče izgradnje kuća u naselju Potkaljaja koji će biti u skladu sa Zakonom o historijskoj zoni Prizrena koji je skoro usvojen. Biće uređena infrastruktura kako bi grad dobio ljepši izgled i da bi panorama jednog od najljepšuh gradova na Kosovu bila još ljepša", istakao je Paqarizi.
Džamiju Arasta je 1526. godine izgradio Jakub-beg Evrenosa, poznati vojskovođe osmanskog carstva u XVI vijeku. Riječ Arasta je persijskog porijekla što znači - pokrivena. Ova džamija je srušena od strane tadašnjeg režima a na njenoj lokaciji je podignuta je zgrada SDK-a koja se i sada tu nalazi. Od džamije je danas ostao samo minaret koji tom prilikom nije srušen i u vrlo je dobrom stanju.