U prisustvu raznih medija i skromnog broja građana, Xhafer Dema, opštinski direktor Direkcije za Zdravstvo je u ime Centra familijarne medicine danas u Vitomirici svečano primio vozilo hitne pomoć koje je kao donaciju predao Erko Hodćić iz Vitomirice koji živi i radi u Njemačkoj.

Nakon ceremonijala primopredaje ovog poklona direktor Dema se obratio medijima gdje je između ostalog kazao da "znajući stanje i budžet opštine ova pomoć je dobrodošla i da će poboljšati stanje u zdravstvu naše opštine, posebno u mjesnoj zajednici Vitomirica gdje zdravstvenu njegu dobijaju, ne samo Bošnjaci nego i druge zajednice koje tu žive". On je također naveo da je veoma zahvalan bošnjačkoj zajednici u dijaspori koji su podržali ovu akciju i skupili sredstva kako bi se ovom centru obezbijedila deficitarna sredstva, a sigurno da je najizraženiji problem bio nedostatak vozila. Direktor Dema je naveo da iako je ovaj objekat izgrađen prije samo jednu deceniju u njega se ipak treba još ulagati na održavanju i opremi i da će se opština Peć i ovaj direktorijat zalagati da zadovolje potrebe građana kojima je potrebna ljekarska pomoć, a samoorganiziranje zajednice u dijaspori i svaka njihova pomoć je dobrodošla, zaključuje Dema izražavajući zahvalnost za ovu donaciju.

Numan Balić, inicijator projekta se zahvalio Erku Hodžiću na ovom poklonu te istakao da je on jedan od onih Bošnjaka koji su i ranije pomagali svoj narod ovdje i da je ovo samo jedna u nizu Erkovih donacija. Balić je također iskoristio ovu priliku i još jednom uputio poziv Bošnjacima koji žive u inozemstvu da budu organizovani i da pomognu Bošnjake koji su ostali na Kosovu.

Darodavac Erko Hodžić je za naše medije izjavio da je inicijativa za ovaj projekat potekla odavde i da je to pokazana briga za svoj narod i da je to ono što je po mišljenju mnogih najpotrebnije jer su ovamo uglavnom ostali stari i bolesni ljudi kojima treba medicinska njega i pomoć. Hodžić je naglasio da se neće zavrsiti samo na ovome nego da će se postarati da odgovore i na druge zahtjeve i potrebe našeg naroda koji je ostao ovdje. Ono što je duboko razočaralo Erka je to da ovo vozilo mjesecima čeka da bude registrirano od strane ovdašnjeg opštinskog direktorijata, te da je tek jučer to završeno.

Sahit Kandić