Komandant KFOR-a Erhard Bühler, tokom jučerašnje posjete njemačkoj gimnaziji Loyola u Prizrenu, izjavio da izvjestialc Sevjeta Evrope Dick Marty, treba da dostavi javnosti svoje dokaze o Kosovu. U suprotnom to su samo klevete.

Bühler je  naglasio da  izvještaj nema nikakve konsekvence na Kosovu, ocjenivši da je situacija mirna i stabilna odbacivši  da izvještaj može imati bilo kakve negativne posljedice između Njemačke i Kosova.
 
“Ovaj izvještaj ne može imati nikakve posljedice na bezbjednost Kosova i to ne parcijalno nego na cijeloj teritoriji. Kosovo je mirnije poslije izbora nego ikada do sada. Izvještaj mora da ima dokaze a ako ih nema onda je sve to samo kleveta i ličnosti koje se optužuju su nevine“, smatra komandant Bühler.
 
Ovaj njemački general priznao je da je ipak ovaj izvještaj naneo i nanosi negeativne posljedice imidžu Kosova. Zato istinski treba poraditi na poboljsanju imidža Kosova jer Kosovo nije zemlja kriminalaca i kriminala. Ako ga ima o tome treba da se bave nadležne institucije – naglasio je komendant KFOR-a.
 
“Činjenica je da je pogoršan imidž Kosova. Ali mi i danas tokom posjete ovoj školi vidimo da je Kosovo drugačije i trebamo raditi jer Kosovo nije zemlja kriminalaca i kriminala“.
 
Bühler je ponovio da je situacija na Kosovu u sferi bezbfednosti stabilna i zato će KFOR nastaviti sa redukcijom svojih trupa. Trupe koje budu ostale ovdje biće mobilne i spremne da reaguju u svakom trenutku i obezbjede mir i stabilnost.
 
“Mislim da možemo reći kako je sitaucija stabilna. To nam omogućava da nastavimo sa redukcijom naših trupa. Ali bićemo još pokretljiviji i mobilniji da na cijeloj teritoriji obezbjedimo mir i stabilnost”
 
Komandant Bühler, koji je dodjelio poklone učenicima i nastvnicima njemačkoj gimanziji Loyola,  pozdarvio je i inaugurisanje novog episkopa raško-prizrenskog istakavši da će to biti još jedan korak naprijed u poboljšanju međunacionalnih i međukonfesionalnih odnosa u Prizrenu i na cijelom Kosovu.

R.A.