U Prizrenu se sa velikim interesovanjem očekuju konačni rezultati CIK-a sa vanrednih parlamentrnih izbora održanim u nedjelju 12. decembra. Prema preliminarnim rezultatima i ovde je pobjedila Demokratska partija Kosova pa onda slijedi LDK, pokret samoopredeljenje i tako redom.


Nezna se kako je prošla Ujedinjena demokratija, politička stranka  Zafira Berishe koji je u znak protesta i neslaganja sa predsjednikom Prizrena napustio PDK, gdje je bio predsjednik opštinskog ogranka, formirao svoju partiju i sklopio koliciju sa LDK-om, AAK-om i još nekim strankama.
 
Prizrenci se intersuju koliko će poslanika u Parlamentu Kosova biti iz ovoga kraja i da li će neko od njih biti na nekoj visokoj funkciji u budućoj vladi.
 
Nakon izbora, kako su prenijeli neki lokalni mediji, predstavnici više partija nadelžnima podnijeli su žalbe na, kako oni kažu, niz nepravilnosti tokom izbora.
 
To je jedna strana. Postoji, međutim, i ona druga.
 
I ovdje je prisutan taj, kako ga u posljednje vrijeme nazivaju, kosovski sindrom.
 
Naime, velika je konkurencija unutar samih političkih partija ili koalicija ko će od kandidata otići u parlament. Optužuju se partijske kolege ili koalicioni partneri za, kako izjavljuju, zloupotrebu, za krađu ili prikrivanje glasova sa pojedinih biračkih mjesta.
 
Telefonima, mnogi, provjeravaju ko je od njih na kom biračkom mjestu dobio koliko glasova. Nije redak slučaj da politički  vrh želi drugog u parlamentu i ako su liste otvorene i u ovo najveće zakonodoavno tijelo treba da ode onaj ko je dobio najviše glasova i povjerenje birača.
 
Nezvanično ima velikih tenzija u pojedinim političkim partijama, pretnje odlaskomi napuštanja partije ili koalicije.
 
Šta će od svega ovoga ispasti ostaje da se vidi. Treba sačekati konačne rezultate. Ljudi ovdje sve više postaju svijesni da je biti poslanik veliki ulog, velika su primanja ali i privilegije. Zato je i ovakva jagma za učešsćem u njemu - takva.

R.A.